Intervju

Luda zabava na vrućem pijesku: Evo što vas očekuje na Beach rugby festu

Sport / Flash | 27. 06. 2017. u 14:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedini bh. turnir ragbija na pijesku i ove godine se igra pod motom
Jedini bh. turnir ragbija na pijesku i ove godine se igra pod motom
Jedini bh. turnir ragbija na pijesku i ove godine se igra pod motom

Približava nam se sedmi po redu Beach rugby fest na Buškom jezeru, koji se održava na plaži Marinovac, a ovaj događaj okuplja sve klubove iz BiH i regije.

Jedinsven u Bosni i Hercegovini, Beach rugby fest iz godine u godinu privlači sve više znatiželjnih očiju, a kako bi saznali što nas očekuje ove godine, donosimo vam razgovor s Mariom Sabljićem, organizatorom turnira.

Bljesak.info: Ovo je 7 Beach Rugby Fest i možemo reći da je postao tradicionalan. Možete li nam reći otkud ideja za ovakav događaj?

Sabljić: Ideja za organizaciju prvog Beach rugbyfestadosla je iz želje da zaigramo pred domaćim gledateljima jer od 2000 godine nismo imali utakmice u Tomislavgradu. Uz pomoć Udruge građana 'Dobri Ljudi' uspjeli smo da u okviru Beach Lakefesta (plivacki maraton i ragbi na pjesku) realiziramo projekat. Na prvom turniru sudjelovalo je šest ekipa iz BiH i Hrvatske, te smo napravili dobar put za organizaciju sljedećih turnira a danas već sedmog po redu. Cilj nam je bio i osta da promoviramo rugby kao sport, da promoviramo prirodne ljepote našeg zavičaja uz druženje i fairplay.

Bljesak.info: Možete li nam više reći nešto o rugby na plaži, kako se odvija utakmica, koja su pravila?

Sabljić: Ragbi na pijesku igra se uglavnom u ljetnom razdoblju kad većina klubova ima pauze od natjecanja. Ragbi na pijesku igra se dva puta po pet minuta na terenu dimenzija 31x25. Svaka ekipa broji po pet igrača i pet igrača zamjene. Igra se sa prilagođenim pravilima prema terenu i broju igrača tako da se razlikuje od klasičnog ragbija 15 ili ragbija 7. Dosta je brz i atraktivan te je veoma zanimljiv publici koji i ne poznaje baš pravila ragbija.

Bljesak.info: Što gledatelji mogu očekivati na ovogodišnjem turniru?

Sabljić: Ove godine očekujemo 10 ekipa iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Neke ekipe su već redovni sudionici i postali smo već dobri prijatelji s njima.

Po prvi put pripremili smo i nagradni fond za osvojena prva tri mjesta na turniru u iznosu od 50.000 euro centi, pored nagrade za za ekipe pripremili smo i nagrade za gledatelje koji će se moci okušati u ragbiju i ragbi vještinama. Nakon turnira u ragbiju za sve igrače i posjetitelje bit ce organiziran tradicionalni turnir u odbojci koji svake godine postaje sve zanimljiviji. Nakon turnira u odbojici slijedi druženje u glazbu lokalnih Dj-va do kasno u noć.

Bljesak.info: Na koji način se može doći do plaže Marinovac ?

Sabljić: Plaža Marinovac se nalazi u pored naseljenog mjesta Bukova Gora, koje se nalazi 25 km od Tomislavgrad. Za one koji dolaze od pravca Livna, udaljenost je 35 km a od graničnog prijelaza Kamensko oko 9 km.Do same plaže vodi manji asfaltirani put koji će vas dovesti do same plaže. Plaža je veoma lijepa, pjeskovita sa lijepim ulazom u vodu i pogodna za razne ljetnje igre i zabavu. Voda je čista i već je ugodna za kupanje.

Bljesak.info: Koji su planovi za budućnost i završna poruka?

Sabljić: Cilj nam je da Beach rugby fest postane tradicionalno natjecanje koje će biti na ponos kako općini Tomislavgrad, županiji Hercegbosanskoj tako i cijeloj Bosni i Hercegovini. Da bi to ostvarili namjeravamo da naš turnir uvrstimo u asocijaciju Europeaan Beach RugbyAssociation – EBRA, nakon čega bi organizirali kvalifikacijski turnir na kojem bi se ekipe iz regije borile za učestvovanje na završnici

Europskom prvenstvu koje organizira EBRA. Također jedan od planova je izgradnja jednog trajnog terena za ragbi na pijesku i za odbojku koji bi bio na raspolaganje svim posjetiteljima plaže Marinovac.

Također želimo zahvaliti svim sponzorima koji su nam omogućili da i ove godine organiziramo ovaj događaj. Veliko hvala i svim volonterima koji su sve ove godine uz nas, bez njihovog rada i dobre volje ovaj događaj bi bio prošlost. U cijeloj organizaciji ne postoji nijedan plaćeni radnik, sve se radi dobrovoljno.

Nadam se da će naši sugrađani i svi ljudi dobre volje imati vremena i posjetiti nas u nedjelju 02.07.2017 na plaži Marinovac, turnir počinje oko 12 sati a druženje će da potraje do večernjih sati.

Kopirati
Drag cursor here to close