Odlazak legende

Legendarni dizajner Sergio Pininfarina umro u 86. godini

Sport / Flash | 03. 07. 2012. u 12:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski dizajner Sergio Pininfarina poznat po kreiranju nekih od najljepših automobila u povijesti preminuo je u utorak u 85. godini u svojoj kući u Torinu.

Uz njega su bili supruga Giorgia te sinovi Lorenza i Paolo, navodi se u priopćenju Pininfarine. Ne navodi se uzrok smrti, no talijanska agencija Ansa navodi kako je već neko vrijeme bio bolestan.

Rodio se u Torinu 1926., a tijekom bogate karijere surađivao je s najpoznatijim automobilističkim markama i dizajnirao Ferrari Testarossu, Fiate Dino i 124 Spider, Ferrari Dino, Maserati GranTurismo i mnoge druge, poput Peugeota i Mitsubishija. Za Alfu Romeo je izradio 26.000 legendarnih Giulietta Spider.

Obiteljskoj tvrtki pridružio se nakon diplome i ubrzo postao jedan od ključnih ljudi u dizajniranju vozila. Bio je odlučan u tome da promijeni percepciju automobila samo kao funkcionalnog sredstava, a postao je slavan dizajnom brojnih Ferrarijevih automobila, od 410 SA, Dino Berlinetta Speciale, Ferrari F40 te Enzo Ferrarija. Upravljanje kompanijom preuzeo je 1960, a šest godina kasnije, nakon očeve smrti, postao je i predsjednik tvrtke Pininfarina.
Zanimao se za nove tehnologije i podržavao smanjenje potrošnje goriva i emisije štetnih plinova, a 1972. je otvorio prvi zračni tunel u Italiji i jedan od rijetkih u svijetu u to vrijeme.

Prije šest godina vodstvo u tvrtki je prepustio sinu Andrei, koji je 2008. poginuo u prometnoj nesreći. Tvrtkom od tada upravlja drugi sin Paolo.

Za svoj rad Pininfarina je dobio brojne nagrade i počasne titule na sveučilištima. Osim automobila, tvrtka je poznata i po dizajnu brojnih prijevoznih sredstava poput bicikala i vlakova.

Dizajnirali su baklju za Olimpijske igre u Torinu 2006. godine, ali i liniju kućanskih aparata za Gorenje. U ožujku ove godine kompanija je u Ženevi predstavila svoj hibridni automobil Cambiano.

Kopirati
Drag cursor here to close