mad max

Lauda: To što radi Verstappen je za psihijatriju!

Sport / Flash | 29. 08. 2016. u 12:11 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od legendi Formule 1 svakako je i Niki Lauda (67). Ovaj bivši svjetski prvak, ujedno je i simbol stradanja vozača u utrkama, barem kada se radi o onima koji su preživjeli. On vjerojatno ponajbolje zna kakve opasnosti vrebaju na stazi, posebice ako drugi vozači izgube glavu ili namjerno idu u prevelik rizik, prilikom pretjecanja ili prilikom kočenja.

Mladi vozač Red Bulla Max Verstappen (18) toliko je razbjesnio Laudu u nedjeljnoj utrci za VN Belgije (Spa), da je ovaj vikao kako takvi spadaju na psihijatriju, a ne na stazu Formule 1.

"On jest talent koji se pojavi jednom u stoljeću. Ali on mora uključiti i svoju glavu, ne smije druge vozače ugrožavati. Zgrabit ću ga jednom za prsa i kazati mu 'ako tako nastaviš, onda ćemo ti pokazati kako i mi znademo agresivno voziti'... Njega treba još jednom vratiti u školu... tako se ne može voziti Formula1... To spada u psihijatriju... morat ću obaviti razgovor s njegovim ocem...", bjesnio je slavni Austrijanac poslije utrke u Belgiji.

Toliko se razbjesnio, da je ponajmanje govorio o sjajnome uspjehu svojih vozača, Rosberga i Hamiltona, jer je Rosberg odvezao perfektnu utrku od starta (pole position) do cilja, dok je Hamilton morao startati negdje pri kraju kolone, a ipak je na kraju bio treći, zadržavši vodstvo u ukupnom poretku vozača.

Posebno je Laudu razbjesnio 13. krug utrke. Kimi Räikkönen (36) je pri brzini od 300 km/h započeo s pretjecanjem, ali je Verstapen očito imao druge ideje u glavi. Tek je u zadnjem trenutku otišao s puta Fincu, koji je morao kočiti kao nikad u životu. Gledateljima je za trenutak zastao dah - kolizija je izgledala neizbježnom!

"Da nisam tako naglo zakočio, sudar bi bio neizbježan. Apsolutno mi je nerazumljivo da nadležni nisu reagirali na ovako opasan manevar", kazao je Räikkönen.

Inače, Verstapen je s Ferrarijima (Vettel, Räikkönen) imao i koliziju odmah nakon starta utrke.

Nije samo Lauda iz tima Mercedesa bio bijesan na mladog Nizozemca.

"Ovaj mladić je osvježenje u Formuli, ali opasan igrač. On vozi s isturenim laktom prema suparnicima. Bojim se da bi uskoro sve to moglo završiti u nekom zidu, ako mladić nešto ne promijeni u svome pristupu utrkama", izjavio je šef Mercedesa Toto Wolff (44).

Sebastian Vettel (29) također je bio ljut na Verstapena zbog hahakiri vožnje, posebno na samome startu.

"Drag mi je taj momak. Ali, on mora shvatiti da ne možeš voziti onako kako se tebi prohtije", kazao je Vettel.

Sam Verstapen je kazao kako mu nije jasno zašto se ljute vozači Ferrarija, jer prema njegovom viđenju utrke, prvo je Vettel bio kriv za pogrešan manevar u prvome krugu, a što se tiče Räikkönena, zamjera mu što mu je vožnju osudio na neuspjeh već u prvom krugu, a ovo što se zbilo u 13. nije ništa posebno za Nizozemca.

"Možda se sve dogodilo na krajnjem limitu, ali ništa posebno", kazao je slegnuvši ramenima.

Da se baš ništa nije dogodilo, teško će povjerovati bilo tko od učesnika i gledatelja. Ferrariji su imali startne pozicije 3 i 4, ali su utrku okončali kao šesti (Vettel) i deveti (Räikkönen), dok je Verstapen sa skršenim bolidom na koncu bio 11.

Šef Red Bulla Christian Horner (42) uzima pak svog vozača u zaštitu.

"Max ide preko svojih granica. Ali, rukovodeći ljudi utrke u Belgiji nisu mu izrekli nikakvu kaznu - a ni suci nisu svirali nikakav faul", kazao je Horner.

Za crash na startu utrke kaže da je krivica Vettelova, jer je previše agresivno krenuo.

Pobjednik VN Belgije, Nijemac Nico Rosberg, jedini nije znao ništa o tome što se iza njega događa, jer je stalno bio vodeći. Stoga nije ni želio komentirati događaje oko kojih se podiglo toliko prašine. Jedino što ga je ugodno iznenadilo je treće mjesto njegova timskog kolege Hamiltona, na čemu mu je čestitao.

Od svih sudionika utrke, u bolnici je završio vozač Renaulta, Danac Kevin Magnusson (23), nakon spektakularnog udesa u šestom krugu. Na svu sreću, ubrzo je otpušten iz bolnice i vjeruje kako će se pojaviti na narednoj utrci u Monzi.

Kopirati
Drag cursor here to close