''robovska država''

ITUC: Do SP-a će u Kataru poginuti 7.000 radnika

Sport / Flash | 21. 12. 2015. u 18:13 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međunarodna konfereracija sindikata (ITUC) ponovila je ovaj tjedan svoje predviđanje da će do kraja izgradnje krupnih infrastrukturnih projekata u Katru, potrebnih za održavanje Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru, poginuti 7.000 ljudi.

ITUC se pritom pozvao na podatke koje je objavila katarska vlada, upozoravajući da hitni odjeli bolnica dnevno primaju 2.800 pacijenata te nazvao Katar "robovskom državom".

Sharan Burrow, glavna tajnica ITUC-a navela je da svaki direktor kompanije koja zarađuje u Kataru svoje visoke profite može zahvaliti upravo "grozomorno niskim plaćama, često temeljenim na rasnoj diskriminaciji, te da ti profiti riskiraju sigurnost i rezultiraju u nedopustivim povredama na radu, bolestima i smrtima".

"Katar i dalje odbija objaviti broj smrtnih slučajeva stranih radnika i prave uzroke njihovih smrti. Analizirajući katarske statistike i zdravstvene izvještaje u posljednje tri godine, možemo reći da su ranije procjene o 4.000 smrtnih slučajeva do 2022. bile podcijenjene. Stopa smrtnosti iznosi više od 1.000 po godini, što znači da će do 2022. poginuti 7.000 radnika. Odjeli hitnih službi u katarskim bolnicama dnevno primaju 2800 pacijenata", rekla je Burrow.

Preko Doha Newsa oglasila se i katarska vlada, koja tvrdi da ITUC izvrće činjenice. Tvrde da je brojka temeljena na smrtima svih stranaca koji žive u Kataru, bez obzira na to što rade, a oni čine 90 posto populacije.

"U državi koja je primila više od milijun radnika, nelogično je povezivati sve smrti s izgradnjom objekata za SP. Kad bi se ista logika primijenila na Olimpijske igre u Londonu, onda bi se sve smrti stranih radnika u Velikoj Britaniji od 2006. do 2012. mogle povezati s izgradnjom objekata za Igre. Iz nejasnih razloga ITUC nastavlja predstavljati glasine kao činjenice", poručili su priopćenjem. Navode i da se vlasti trude da svi radnici budu plaćeni na vrijeme.

Kopirati
Drag cursor here to close