tko umjesto rosberga?

Hoće li se 'ludi Fernando' pridružiti Hamiltonu u novoj sezoni?

Sport / Flash | 04. 12. 2016. u 11:00 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je svjetski prvak Nico Rosberg (31) iznenada objavio svoje povlačenje iz Formule 1, mnogi vrsni vozači ponadali su se kako će sada upravo oni sjesti u ovaj 'zagrijani' cockpit.

Međutim, Rosbergova neočekivana odluka o odlasku u mirovinu, mnoge je zatekla na 'lijevoj nozi', jer je raspored vozača po timovima za iduću sezonu praktično već odranije definiran čvrstim ugovorima.

U Mercedesu su prilično ljuti na Rosberga, jer ih sada ostavlja u poziciji da moraju vrlo brzo naći odgovarajuću zamjenu.

"Zatekao nas je prilično u raskoraku, trebao nam je ranije to nagovijestiti", kaže Niki Lauda, inače savjetnik i član nadzornog odbora tima Mercedes.

"Za mene je upravo to bilo najteže prilikom donošenja odluke: Spoznaja da svoj tim dovodim u nezavidnu poziciju", kaže Rosberg.

Naravno, uvijek se nađe neko rješenje, a kad je u pitanju najbolja ekipa Formule 1 u ovome trenutku, nitko ne sumnja kako će Mercedes za iduću sezonu uz Hamiltona imati vozača koji je dostojan nasljednik Rosberga.

Bild u nedjelju piše kako je bivši prvak svijeta Fernando Alonso (35) jedan od ozbiljnih kandidata.

Unatoč tome što bi i sam trebao polako 'zatvarati' svoju karijeru, Alonso i dalje glasi kao jedan od najboljih vozača koji zadnjih godina izlaze na staze.

On je nezadovoljan u svome sadašnjem timu McLaren Honda, s kojim je u protekloj sezoni samo pet puta ušao u prvih deset vozača koji dobivaju bodove. Njegov ugovor s timom završava s krajem sezone 2017., ali postoji mogućnost ranijeg odlaska.

Doduše, mnogi će se sjetiti kako su Hamilton i Alonso već jednom skupa vozili (u timu McLaren Mercedes) i tako su se 'savršeno' međusobno minirali da je na kraju Kimi Räikkönen u Ferrariju postao svjetski prvak ispred njih, za samo jedan bod prednosti. Bilo je to 2007. godine.

"Fernando ima svoju priču, naravno. Tiče se i McLarena, ali i Mercedesa i ona nema lijep završetak. Ali, istodobno mi moramo misliti na to kako smo ovdje zbog pobjeđivanja. Želimo obraniti naš naslov najboljeg konstruktora. Stoga načelno ne želimo nikoga isključiti kao opciju", kazao je Bildu Mercedesov šef Toto Wolff, na pitanje je li Alonso moguća zamjena za Rosberga.

Wolff je svjestan koliko je Alonso nezgodan po prirodi, stoga napominje kako će novi vozač, tko god da on bude, morati igrati timski, podrediti se unutarnjem redu i poretku Mercedes tima, voziti brzo, bez greške i biti timski igrač.

Osim Alonsa, izvjesne šanse ima i mladi Pascal Wehrlein (22), koji je Mercedesova škola, a imao je dobru sezonu u timu Manor.

Pitanje je ima li ovaj momak predispozicije za ono što se u Mercedesu od vozača očekuje.

S druge strane, imena kao što su Sebastian Vettel (29) i Max Verstappen (19), koje bi svaki tim rado uzeo, iduće sezone imaju ozbiljne namjere jurišati na titulu s Ferrarijem (Vettel), odnosno Red Bullom (Verstapen).

Schumijev sin Mick (17) osvojio je drugo mjesto u Formuli 4, a iduće sezone prelazi u Formulu 3

Neki mlađi vozači, kao zamjena za Rosberga, primjerice njemački talenti Maxi Günther (19) ili Mick Schumacher (17), zasigurno ne mogu parirati konkurenciji u ovome trenutku.

Iskusni vozači kao Valtteri Bottas (27, Williams) ili pak Hülkenberg (27, potpisao za Renault), nisu više na raspolaganju za prelazak, jer u novu sezonu ulaze s čvrstim ugovorima drugih timova.

Dakle, Alonso i Hamilton su 'zakleti' neprijatelji, ali zar, uostalom, Hamilton i Rosberg nisu stalno jedan drugome 'podapinjali' kotač?

"Jin i Jang između Lewisa i Nice bili su sastavni dijelovi dinamike našeg tima", kaže lakonski Mercedesov šef Toto Wolff.

Moglo bi to značiti, neka se Hamilton i Alonso mrze do mile volje, samo neka dvije srebrne strijele svaki put prve prođu kroz cilj.

Kopirati
Drag cursor here to close