Slijedi opsežna istraga

HNS: Huligani udarili šamar cijeloj Hrvatskoj

Sport / Flash | 13. 06. 2015. u 11:30 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zbog sinoćnjeg incidenta na utakmici Hrvatske i Italije u kvalifikacijama za EURO 2016 kada je na poljudskom travnjaku uočen nacistički simbol kukasti križ, Hrvatski nogometni savez (HNS) sazvao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj su govorili predsjednik i izvršni direktor HNS-a Davor Šuker i Damir Vrbanović te povjerenik za sigurnost Zoran Cvrk.

Na početku konferencije za medije glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak još jednom se ispričao svima za incident te ponovio kako se tu radi o sabotaži i kriminalnom djelu, piše HRT.hr.

''Tužan sam i potresen zbog svega što se sinoć dogodilo. Žao mi je i igrača i trenera. Pozivam još jednom sve institucije hrvatske države da provedu detaljnu istragu i kazne pojedince. Poručujem da huliganizam neće pobijediti'', rekao je predsjednik HNS-a Davor Šuker.

''Teško je objasniti što se dogodilo sinoć, svi smo šokirani i osramoćeni. Sramotan ispad huligana iskoristio je utakmicu za vrijeđanje svih. Vjerujemo da će kamere na poljudskom stadionu i očevici pomoći da pronađemo krivca, ali sramota ostaje.

Ovo što se sinoć dogodilo šamar je, ne samo hrvatskom nogometu i hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji, već i cijeloj Hrvatskoj. Osramoćeni smo pred cijelim svijetom, a ovom vandalizmu se jednom zauvijek mora stati na kraj, poručio je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

Splitska policija započela je kriminalističko istraživanje

Splitska policija započela je kriminalističko istraživanje kako bi otkrila tko je prije kvalifikacijske nogometne utakmice između Hrvatske i Italije na travi poljudskog stadiona napravio znak kukastog križa.

''Kukasti križ je na jugozapadnom dijelu travnjaka uočen krajem prvog poluvremena kada su ga djelatnici stadiona pokušali ukloniti, ali bezuspješno. Odmah po završetku utakmice policija je na mjestu događaja obavila očevid kojega je nastavila i jutros i koji još traje, a usporedo s tim se provodi i kriminalističko istraživanje", kazala je Željka Radošević iz splitske policije.

Policija kaže kako će podnijeti kaznenu prijavu protiv, za sada, nepoznate osobe, a u dogovoru s državnim odvjetništvom će odlučiti o kojoj će prijavi biti riječ.

Nisu željeli komentirati je li točna informacija koja se sinoć pojavila u medijima da se najvjerojatnije radi o tekućini koja je prethodno u znaku kukastog križa prolivena po travnjaku zbog čega je taj dio trave "izgorio", a može se uočiti tek paljenjem svjetala na stadionu.

Zbog kukastog križa, Split možda gubi Bugarsku

Predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker osudio je pojavljivanje kukastog križa na travnjaku stadiona Poljud za vrijeme utakmice Hrvatska - Italija, zbog čega će HNS razmatrati moguću promjenu domaćinstva za utakmicu s Bugarskom, koja je na jesen trebala biti odigrana u Splitu.

"U ponedjeljak imamo sastanak Izvršnog odbora. Osobno mišljenje imam, ali čekat ćemo Izvršni odbor, razgovore i obrade pa se ne moramo odmah danas izjasniti", rekao je Šuker na subotnjoj izvanrednoj konferenciji za medije u Splitu odgovarajući na pitanje hoće li pojavljivanje nacističkog simbola na poljudskom travnjaku dovesti u pitanje odigravanje spomenute kvalifikacijske utakmice za EP 2016. protiv Bugarske u Splitu.

Šuker je izjavio kako je ogorčen zbog incidenta te je pozvao sve nadležne da se uključe u rasvjetljavanje tog događaja.

"Nadam se da huligani neće pobijediti i tražimo od svih da zaštite hrvatsku nogometnu vrstu, Hrvatski nogometni savez, grad Split, Republiku Hrvatsku i nogomet", poručio je Šuker.

Kazne HNS: U pet godina više od 700.000 eura

Hrvatski nogometni savez (HNS) je u posljednjih pet godina platio više od 700.000 eura na ime kazni zbog navijačkih nereda, a nakon iscrtavanja kukastog križa na travnjaku poljudskog stadiona na utakmici Hrvatske i Italije, mnogi se boje kakvu će kaznu izreći Disciplinska komisija UEFA-e.

Utakmica u Splitu igrana je bez nazočnosti navijača, što je bila kazna HNS-u zbog izvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom, spremni" za vrijeme kvalifikacijskog dvoboja protiv Norveške odigranog 28. ožujka u Zagrebu. Uz to, HNS je morao platiti i 55.000 eura kazne.

Navijački neredi na tribini milanskog stadiona Giuseppe Meazza za vrijeme dvoboja Italije i Hrvatske odigranog 16. studenog 2014. koštali su HNS 80.000 eura, uz zatvaranje dijela stadiona na već spomenutoj utakmici protiv Norveške. Isti je iznos Savez uplatio u UEFA-inu blagajnu zbog bakljade i rasističkih povika na utakmici Hrvatske i Italije na Euru 2012. u Poljskoj. HNS je ukupno na ime kazni za tri utakmice odigrane na tom Europskom prvenstvu platio 135.000 eura; protiv Španjolske je kazna bila 30.000 eura, a protiv Irske 25.000 eura. Kukasti križ koji se pojavio na splitskom travnjaku u petak, nije prvi viđen na Poljudu. Za vrijeme posljednjeg kvalifikacijskog dvoboja što ga je Hrvatska igrala u Splitu, 3. lipnja 2011. protiv Gruzije u sklopu kvalifikacija za Euro 2012., na tribini poljudskog stadiona istaknuta je bijela zastava sa zloglasnim nacističkim obilježjem, što je HNS stajalo 75.000 eura.

Tek nešto manje, 72.500 eura, iznosila je kazna za paljenje baklji i navijački rasizam za vrijeme četvrtfinalne utakmice Eura 2008. u kojoj je Hrvatska doživjela jedan od najbolnijih poraza u svojoj povijesti, kad je ispala na jedanaesterce od Turske, prethodno primivši izjednačujući pogodak u posljednjoj sekundi produžetka.

Navijački neredi za vrijeme kvalifikacijskog ogleda s Bugarskom kažnjeni su sa 60.000 eura, a zbog divljanja na tribinama i prekida utakmice s Maltom u La Valetti 2005. godine plaćeno je 45.000 eura. Iznos kazne od 42.000 eura bio je najčešći transfer s računa HNS-a na onaj Europske nogometne asocijacije, a plaćen je 2006. zbog propusta u organizaciji utakmice s Engleskom, 2013. zbog neprimjerenog skandiranja na utakmici sa Srbijom te iste godine zbog loše organizacije na utakmici s
Belgijom.

To su samo one najveće kazne. S obzirom na učestalost ponavljanja, čelnici Saveza s pravom se pribojavaju što će reći Disciplinska komsija UEFA-e za poljudsku sramotu, pa ne čudi današnja izjava povjerenika za sigurnost u HNS-u Zorana Cvrka:

"Nesumnjivo ćemo opet biti strogo kažnjeni."

Ako sve ostane na novčanoj kazni i utakmicama bez nazočnosti gledatelja, a bez oduzimanja bodova ili čak i isključivanja iz kvalifikacija, HNS će moći reći da je dobro prošao.

Kopirati
Drag cursor here to close