tour de france

Froome osvojio najslavniju biciklističku utrku

Sport / Flash | 26. 07. 2015. u 19:19 S. M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanac Chris Froome (Sky) po drugi je put u karijeri pobjednik najveće svjetske biciklističke utrke, "Tour de Francea", koja je završila u nedjelju 21. etapom voženom od pariškog predgrađa Sevresa do Elizejskih poljana u Parizu u dužini od 109.5 kilometara.

Froome je pobjedi iz 2013. godine pridodao i ovogodišnju, a da će po drugi put u karijeri slaviti bilo je jasno već nakon subotnje 20. etape koja je završila na usponu na Alpe d'Huez, kada je uspio sačuvati 1:12 minuta prednosti ispred najbližeg pratitelja, Kolumbijca Naira Quintane (Movistar).

Osim naslova ukupnog pobjednika "Toura", Froome je ove godine osvojio i točkastu majicu namijenjenu najboljem penjaču, što je tek šesti put u povijesti da se to dogodilo. Posljednji vozač koji je bio ukupni pobjednik i osvajač naslova najboljeg penjača bio je najveći biciklist svih vremena Eddy Merckx 1970. godine.

Quintana je po drugi put karijeri "Tour" završio na drugom mjestu, a i prvi je put bolji od njega bio samo Froome - 2013. Usto, 25-godišnji Kolumbijac ima i naslov pobjednika na "Giro d'Italia" 2014. Treće mjesto zauzeo je 35-godišnji Španjolac Alejandro Valverde (Movistar), koji je tako po prvi put u karijeri stigao na pobjedničko postolje "Toura", sa 5:25 minuta zaostatka za pobjednikom.

Kopirati
Drag cursor here to close