tišu mišu

Football Leaks: Adidasovih milijardu eura za Real Madrid

Sport / Flash | 05. 05. 2017. u 22:12 M.B.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povjerljivi dokumenti kojima je reguliran odnos između Reala i proizvođača sportske opreme Adidasa pokazuju kako se u vrhunskome sportu ''maše'' najluđim mogućim ciframa.

Njemački sportski koncern ponudio je kraljevskom klubu milijardu eura za nedavno produženje ugovora, piše Der Spiegel, pozivajući se na podatke koji su procurili preko Football Leaksa.

Dokument na koji se Spiegel poziva jasno pokazuje kako se Adidas obvezuje na godišnji iznos od 70 milijuna eura u korist Reala, plus 22,5 posto iznosa koji će se utržiti prodajom Realovih sportskih artikala marke Adidas, što iznosi oko 30 milijuna eura dodatno godišnje.

Ugovor se odnosi na razdoblje od 2015. do 2024. godine.

Tu je još niz različitih bonusa za osvojene titule. Primjerice, ako Real osvoji prvenstvo, dobiva od Adidasa 2,5 milijuna eura premije, a od 2020. godine taj će iznos biti 3,5 milijuna. Za osvajanje Lige prvaka dobivaju pet milijuna, a nakon 2020. godine taj bonus će iznositi do sedam i pol milijuna.

Zauzvrat Adidas dobiva pravo organiziranja i brendiranja tradicionalnih proslava Reala kod čuvene fontane Cibeles u središtu Madrida, kako bi njihova marka bila maksimalno istaknuta i oglašena na najboljim pozicijama.

Der Spiegel također otkriva kako je njihov prethodni ugovor iz 2011. godine sadržavao klauzulu o uplati 40 milijuna eura u korist blagajne na stadionu Bernabeu - u gotovini.

Football Leaks

Football Leaks je najveća arhiva u povijesti sporta, a sadrži 18,6 milijuna dokumenata. Spiegelov tim je mjesecima radio, pojačan ekspertima iz European Investigative Collaborations (EIC) , na analizi i vrednovanju dokumenata do kojih su došli.

Čitava knjiga o rezultatima te analize, koju izdaje i priređuje upravo Spiegel, objavit će se 11. svibnja.

U knjizi će se naći i nešto tamnije priče koje se odnose na Zlatana Ibrahimovića i Cristiana Ronalda, potom o jednome, kako se navodi, hrvatskome ''kumu'' i njegovim poslovima s menadžerima i savjetnicima nogometaša, a tekstovi govore i o tome kako sponzori i investitori koji ulažu novac Champions League, ovo natjecanje sve više čine neregularnim, zbog preferiranja najatraktivnijih klubova.

Kao primjer spominju se oba madridska kluba, koji su upravo ove sezone protivnici u polufinalu Lige prvaka, ali i mnogi drugi zanimljivi sportski slučajevi, za koje bi 'odgovorni' željeli da ostanu dalje od očiju javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close