VIP lože očekuju najbolje

EUFOR Kup 2011 – najmasovnije natjecanje u malom nogometu u BiH

Sport / Flash | 27. 09. 2011. u 08:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekoliko tisuća osnovaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine s nestrpljenjem očekuje listopad, kada će početi kvalifikacije za EUFOR Kup 2011 – najveći turnir u malom nogometu u BiH. Najbolje očekuju putovanja na utakmice engleske Premier lige, Bundes lige i nizozemske lige.

Regionalni turniri, na kojima će sudjelovati 240 ekipa u muškoj i više od 50 u ženskoj konkurenciji, održat će se u Brčkom, Tuzli, Trebinju, Mostaru, Zenici, Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Banjoj Luci i Tomislavgradu. Najbolje ekipe sa svakog kvalifikacijskog turnira plasirat će se na veliko finale zakazano za kraj studenog – od 22. do 24. u sarajevskoj Zetri.

Ovo je treća godina za redom da EUFOR u BiH organizira Kup. Turnir skromnih početaka je vrlo brzo prevazišao sva očekivanja. Iako je prve godine moglo sudjelovati samo 48 momčadi, EUFOR je zaprimio više od 220 prijava. EUFOR Kup je privukao i pažnju sponzora – podršku su pružili Premier League, Umbro, Wolfsburg, FC Tottenham, FC Utrecht, nogometne udruge Njemačke i Španjolske, Veleposlanstvo Velike Britanije, NATO i Oružane snage BiH.

Te su godine momčadi osnovnih škola iz Butmira, Kiseljaka i Mokrog dobile prigodu kakva se pruža samo jednom u životu – upoznati se sa nogometašima španjolske reprezentacije i pred njihovim najboljim igračima i izbornikom Vicenteom del Bosqueom pokazati svoje umijeće. Španjolci nisu došli praznih ruku – dječacima su podijelili dresove šanjolskih klubova, a EUFOR-u predali pehar za fair play koji je po završetku Kupa dodijeljen ekipi osnovne škole iz Širokog Brijega.

Prvoplasirani tim IV Osnovne škole iz Brčkog je odabrao put u London na utakmicu Tottenhama protiv Evertona. Ali, karte na stadionu nisu bile bilo koje – brčaci su imali svoju ložu na White Heart Lane-u, a primio ih je i predsjednik Premijer lige Engleske. Zavirili su i u svlačionice slavnih engleskih nogometaša na stadionu Wembley.

Već sljedeće godine, u šest kvalifikacijskih turnira je sudjelovalo 180 momčadi, što je EUFOR Kup učinilo najvećim turnirom u malom nogometu u BiH. Na žalost, ni te godine nisu sudjelovali svi koji su željeli. U uzbudljivom finalu ekipa OŠ 'Banovići' odnijela je pobjedu protiv OŠ ‘Mustafa Šejh Jujo' iz Mostara.

Od ove godine, u Kupu sudjeluju i timovi djevojčica, a samo u prvom tjednu se prijavilo oko 200 osnovnih škola. Najveće iznenađenje organizatorima je broj ekipa djevojčica koji je nadmašio sva očekivanja. Zbog velikog interesiranja povećan je broj kvalifikacijskih turnira, a nisu isključene ni predkvalifikacije.

Zahvaljujući sponzorima, prije svega NATO-u i Oružanim snagama BiH bez kojih ovaj Kup ne bi bio moguć, kao i kompanijama Volkswagen, BH Airlines, Messer plin, Teva Pharma i mnogobrojnih veleposlanstava, pobjednici u muškoj i ženskoj konkurenciji će putovati u London, a drugoplasirani i trećeplasirani timovi dječaka u Wolfsburg i Amsterdam.

Kopirati
Drag cursor here to close