Izbor domaćina Olimpijade

Erdogan: Međunarodni olimpijski odbor okreće leđa muslimanima!

Sport / Flash | 09. 09. 2013. u 14:40 J.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan ocijenio je da izbor Tokija, a ne Istanbula, za domaćina OI 2020. nije fer i da njime MOO “okreće leđa muslimanskom svijetu”, prenosi B92.

Članovi MOO-a su u subotu uvečer u Buenos Airesu tajnim glasovanjem izabrali Tokio bude domaćin Olimpijskih igara 2020. godine.

Glavni grad Japana dobio je 60 glasova, a Istanbul 36 glasova. Madrid je ispao u prvom krugu.

''Oba grada, i Tokio i Madrid, već su ranije organizirali Igre, a Istanbul nije. To nije fer. Na neki način MOO sječe veze sa 1,5 milijardi ljudi muslimanskog svijeta'', rekao je Erdogan.

MOO je imao težak izbor između tri grada sa ozbiljnim problemom – ekonomska katastrofa u Španjolskoj, masovni prosvjedi u Turskoj i problemi sa nuklearkom Fukušima nedaleko od Tokija.

Pretpostavlja se da su prosvjedi i snažna policijska akcija protiv demonstranata, nestabilna politička situacija i doping slučajevi turskih sportaša neki od razloga zbog kojih MOO nije izabrao Istanbul, koji se prethodno kandidirao i za Igre 2000, 2004, 2008 i 2012. godine.

''Već smo rekli da za doping neće biti tolerancije i na tome smo počeli raditi'', rekao je Erdogan.

Turci su ovog ljeta u nekoliko akcija izricali masovne suspenzije svojih sportaša zbog dopinga, pogotovo pred Mediteranske igre u Mersinu.

Kopirati
Drag cursor here to close