'Posebna čast'

Edinu Džeki uručena diplomatska putovnica

Sport / Flash | 05. 06. 2013. u 15:27 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija uručio je danas u Sarajevu diplomatsku putovnicu veleposlaniku UNICEF-a u BiH nogometnom reprezentativcu Edinu Džeki.

Tom prilikom Lagumdžija je izrazio zadovoljstvo jer je u prilici da veleposlaniku UNICEF-a u BiH, dobitniku ovogodišnje Šestotravanjske nagrade i osobi koja svojim veoma aktivnim sportskim i društvenim angažmanom permanentno doprinosi jačanju i očuvanju ugleda BiH u svijetu, uruči diplomatsku putovnicu, te je Edinu Džeki zaželio puno uspjeha i sreće u budućem radu, priopćeno je iz MVP-a BiH.

Odluku o dodjeljivanju putovnice Lagumdžija je donio na osnovu Pravilnika o izdavanju diplomatskih putovnica i viza kojim je propisano da se "diplomatska putovnica izdaje i licima za koje ministar vanjskih poslova smatra da je to potrebno radi obavljanja poslova ili funkcije od interesa za BiH".

"Ovo je jedini slučaj u kojem sam kao ministar inozemnih poslova iskoristio diskrecijsko pravo za izdavanje diplomatskih pasoša i lično mi je izuzetno drago da sam to pravo iskoristio za Edina Džeku, što bi trebalo da bude princip i za ubuduće kad je riječ o osobama koje trebaju nositi diplomatsku putovnicu naše zemlje" kazao je Lagumdžija.

On je dodao da će za nekoliko dana selekciju BiH predvoditi jedan diplomat, uz uvjerenost da će na terenu ispuniti očekivanja bh. građana.

"Izuzetno mi je zadovoljstvo što mi je Ministarstvo ukazalo čast i kao sportašu, odnosno nogometašu, dodijelilo mi diplomatsku putovnicu. Truditi ću se da u budućnosti opravdam ukazano povjerenje i da državu BiH predstavljam u najboljem svjetlu u poslu koji najbolje obavljam - na zelenom terenu. Iskoristio bih i priliku da osobno zahvalim ministru Zlatku Lagumdžiji, koji je u meni prepoznao čovjeka koji zaslužuje ovakvu čast. Sretan sam što sam prvi sportaš s diplomatskom putovnicom i s ponosom ću je nositi"  kazao je Edin Džeko, najbolji strijelac nogometne selekcije BiH svih vremena.

Kopirati
Drag cursor here to close