Nyon

Dinamo protiv Maribora za Ligu prvaka

Sport / Flash | 10. 08. 2012. u 12:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nogometaši hrvatskog prvaka Dinama za svoj četvrti prolazak u Ligu prvaka igrat će u posljednjem pretkolu protiv slovenskog prvaka Maribora. Prvi susret na rasporedu je 21. ili 22. kolovoza na Maksimiru, a uzvrat je tjedan poslije u Mariboru.

Dinamo je u drugom pretkolu nakon dviju dramatičnih utakmica prošao bugarskog Ludogorca, a zatim je u trećem pretkolu bio uvjerljiv protiv moldavskog Šerifa.

Slovenski prvak u drugom je pretkolu s ukupno 6:2 bio bolji od sarajevskog Željezničara, a u drugom je s uvjerljivih 5:1 slavio protiv luksemburškog Dudelangea.

Maribor je deseterostruki prvak Slovenije i jedina momčad s prostora bivše države uz Dinamo, Hajduk i Partizan, koja se domogla Lige prvaka. Vrijednost momčadi je oko 11 milijuna eura, što je četiri puta manje od Dinama. U svojim redovima imaju trojicu Hrvata (Dejan Mezga, Zoran Lisjak i Matej Radan), a najskuplji igrač je Robert Berič koji vrijedi oko 800.000 eura.

U slučaju ulasku u elitno društvo hrvatski prvak zaradio bi najmanje 8,6 milijuna eura bez obzira na rezultate u skupini. Toliko je zaradio i prošle sezone kada je natjecanje u skupini D završio na posljednjem mjestu bez osvojenog boda.

Pobjednik posljednjeg pretkola izborit će nastup u Ligi prvaka, a poraženi u Europskoj ligi.

Parovi razigravanja za Ligu prvaka:

Dinamo - Maribor (Slo)
Basel (Švi) - Cluj (ROU)
Helsingborgs (Šve) - Celtic (Ško)
BATE Borisov (Bje) - Hapoel Kiryat Shmona (Izr)
AEL Limassol (Cip) - Anderlecht (Bel)
Braga (Por) - Udinese (Ita)
Spartak Moskva (Rus) - Fenerbahče (Tur)
Malaga (Špa) - Panathinaikos (Grč)
Borussia Mönchengladbach (Njem) - Dinamo Kijev (Ukr)
Lille (Fra) - Kopenhagen (Dan)

Pobjednik Lige prvaka dobit će 37,4 milijuna eura

Pobjednik nogometne Lige prvaka u sezoni 2012/2013. samo od premija će zaraditi 37,4 milijuna eura, priopćila je danas u Nyonu Europska nogometna federacija.

Bogate premije UEFA je namijenila klubovima sudionicima prvog dijelu natjecanja Lige prvaka za koji će dobiti 8,6 milijuna eura.

Svaka pobjeda u Ligi prvaka u sezoni 2012/13. bit će vrijedna milijun eura, 2,1 milijuna je vrijedan plasman u drugi dio natjecanja u koji će se uvrstiti 20 ekipa.

Za plasman u osminu finala klubovi će dobiti po 3,5 milijuna, četvrtfinale 3,9, polufinale 4,9, a za pobjedu u finalu 10,5 milijuna eura, dok će poraženi finalist zaraditi 6,5 milijuna.

Znatno manji nagradni fond predviđen je u Europskoj ligi u kojoj će pobjednik osvojiti 9,9 milijuna eura. U UEFA-i smatraju da će klubovi u tom natjecanju imati značajne prihode od prodaje ulaznica i televizijskih prava.

Prema svojoj računici UEFA očekuje dobitak od Europske lige u iznosu 225 milijuna eura, a od Lige prvaka i Superkupa 1,34 milijarde.

Kopirati
Drag cursor here to close