Izbor agencije Beta

Deset događaja koji su obilježili sportsku 2018.

Nogometni klub Real Madrid osvojio je ove godine trofej u UEFA Champions League, treći uzastopni i tako postao prvi klub koji je to uspio.
Sport / Flash | 27. 12. 2018. u 09:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godina na izmaku obilovala je sportskim događajima i iznenađenjima. Svjetsko prvenstvo u Francuskoj, zimske Olimpijske igre, Zlatna lopta za Luku Modrića... samo su neki od njih. Agencija Beta objavila je popis 10 najvažnijh sportskih događaja u 2018. godini.

  1. SVJETSKO PRVENSTVO U RUSIJI

Nogometna reprezentacija Francuske postala je prvak svijeta, trijumfom na Prvenstvu u Rusiji. Francuska je drugi put u povijesti osvojila svjetsku titulu, prvi put 1998. godine kada je bila domaćin. Put Francuske nije bio toliko lagan, iako su pobjeđene Australija i Peru u prva dva kola, a treća utakmica s Danskom bila je formalnost. Osmina finala i duel s Argentinom bio je možda i najspektakularnija utakmica na natjecanju. Urugvaj je potom pobjeđen bez problema i u polufinalu Belgija minimalnim rezultatom.

  / Fifa.com

Protivnik u finalu bila je Hrvatska, koja je pobjeđena bez problema (4:2), ali je ostvarila svoj najveći uspjeh. Samo Svjetsko prvenstvo u Rusiji je bilo odlično organizirano, ali i uzbudljivo. Bilo je mnogo iznenađenja, poput eliminacije branitelja titule Njemačke u skupnij fazi, aktualnog europskog prvaka Portugala u osmini finala, ali i Španjolske u istom dijelu natjecanja. 

  1. BEOGRAD PRVI PUT DOMAĆIN ZAVRŠNOG TURNIRA EUROLIGE

Najjače europske ekipe okupile su se u svibnju u Beogradu, na najprestižnijem klupskom natjecanju, "final four" Eurolige. Najbolja ekipa bila je Real Madrid, koji je u finalu pobjedio Fenerbahçe sa 85:80. To je 10. titula prvaka Europe "kraljevskog kluba". Trener turskog tima Željko Obradović nije uspio obraniti trofej, ali ni osvojiti svoju "la decimu" - 10. trofej prvaka Europe. 

  1. ZIMSKE OLIMPIJSKE IGRE U PJONGJANGU

Oko 3.000 sportaša sudjelovalo je na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongjangu, koje je obilježeno zajedničkim nastupom dvije Koreje. Iako je to bilo nezamislivo posljednjih desetljeća, s obzirom na to da odnosi od podjele države praktično i ne postoje, Koreja je zajednički nastupila na svečanoj ceremoniji otvaranja natjecanja, a dvije države su bile jedan tim u ženskoj hokejaškoj konkurenciji.

Foto: Twitter / Detalj sa svečanog otvaranja

Najuspešnija nacija na ZOI bila je Norveška s 39 medalja, 14 zlatnih, koliko je imala i Njemačka, ali uz ukupno osam manje. Kanada je s 11 zlatnih bila treća, ispred SAD s devet i Nizozemska s osam. 

  1. NASTAVAK DOMINACIJE REAL MADRIDA I NOVA ERA U KLUPSKOM NOGOMETU

Nogometni klub Real Madrid osvojio je ove godine trofej u UEFA Champions League, treći uzastopni i tako postao prvi klub koji je to uspio. To je ukupno 13. trofej prvaka Europe "kraljevskog" kluba. Samo pet dana po osvajanju UEFA Champions League, trener Reala Zinedin Zidan iznenadio je svijet objavom da odlazi iz kluba. Otišao je i Cristiano Ronaldo, koji je poslije devet godina u španjolskom klubu, prešao u Juventus, što je nagovještaj nove ere. Za novog trenera je postavljen izbornik Španjolske Julen Lopetegui, a taj izbor izazvao je kontroverze jer je vijest objavljena dok je pripremao reprezentaciju za početak Svjetskog prvenstva. Smijenjen je prije samog početka natjecanja i mnogi su krivili upravo Real za neuspjeh Španjolske u Rusiji. Prelazni rok nije donio puno velikih imena, a uslijedili su loši rezultate i Lopeteguieva smijena i postavljanje Santiaga Solaria. Real je godinu završio s osam bodova manje od Barcelone, koja vodi na ljestvici španjolskog prvenstva, ali je osvojena titula klupskog prvaka svjeta, trijumfom na turniru u Abu Dabiju.

  1. DOMINACIJA HAMILTONA I MERCEDESA U FORMULI 1

Britanski vozač Lewis Hamilton obranio je titulu prvaka Formule 1, pošto je trijumfirao drugu godinu uzastopno ispred velikog rivala Sebastiana Vettela iz Ferraria. Sezonu nije počeo najbolje pošto je ostao bez pobjede u prve tri utrke. Ipak, od tada je ostvario 11 pobjeda u 18 utrka i na kraju je uvjerljivo trijumfirao.

Foto: Mercedes-AMG / Lewis Hamilton osigurao peti naslov

Hamilton se izjednačio s Juanom Manuelom Fangiom s pet titula prvaka. Sezonu je završio s 408 bodova i postao prvi vozač koji je osvojio više od 400 bodova u jednoj godini. Njegov timski kolega Valtteri Bottas bio je peti u generalnom plasmanu, pa je Mercedes s ukupno 655 bodova odnio pobjedu u konkurenciji konstruktora, ispred Ferraria. To je peta uzastopna titula njemačke ekipe.

  1. LUKA MODRIĆ SKINUO S TRONA CRISTIANA RONALDA I LIONELA MESSIA

Hrvatski nogometaš Luka Modrić osvojio je s Real Madridom treći uzastopni trofej UEFA Champions League, dok je kao kapiten s reprezentacijom svoje zemlje bio viceprvak svijeta. To ga je preporučilo za osvajanje brojnih priznanja, među kojima i najvažnijih, za najboljeg nogometaša svijeta, u izboru Svjetske nogometne federacije (FIFA). Modrić je tako uspio prekinuti dominaciju Cristiana Ronalda i Lionela Messia, koji su 10 vezanih godina osvajali nagrade, obojica po pet puta. Modrić je, također, bio najbolji i u izboru Europske nogometne unije (UEFA). Prije svega toga je izabran za najboljeg nogometaša Svjetskog prvenstva u Rusiji. 

  1. POVRATAK VELIKE TROJKE I SERENE WILLIAMS

Prvi put od 2014. godine "velika trojka" predvođena srpskim tenisačem Novakom Đokovićem, Španjolcem Rafaelom Nadalom i Švicarcem Rogerom Federerom sezonu završava na prve tri pozicije ATP rang-liste. Ovo je sedmi put da "velika trojka" sezonu završava na pozicijama jedan, dva i tri, međutim, nikada ranije se nije dogodilo da su tijekom iste godine sva trojica bili na liderskom ATP liste. Za 31-godišnjeg Đokovića ovo je peti put da će sezonu završiti na prvom mjestu, nakon što mu je to prethodno uspjelo 2011., 2012., 2014. i 2015. godine. Samo je nekadašnji američki tenisač Pete Sampras šest puta godinu završavao na liderskoj poziciji.

Foto: Agencije / Serena Williams

Drugoplasirani Nadal 10. put u karijeri završava godinu medju dvojicom najboljih, jednom manje od Švicarca Federera, koji rekordni 14. put sezonu završava među trojicom najboljih. Ove godine osvojio je 11. titulu na Roland Garrosu. Oni su također u 2018. godini osvojili sva četiri  Grand Slama. Federer je trijumfirao na početku sezone u Australiji, Nadal Roland Garros, dok je Đoković bio najbolji na Wimbledonu i US openu. Jedna od najboljih tenisačica u povijesti Amerikanka Serena Williams uspješno se vratila na teren. Porodila se u rujnu 2017. godine i od tada je igrala u finalu Wimbledona i US opena. Finalni meč u New Yorku protiv Naomi Osake iz Japana pao je u sjenku sukoba Williams i suca Carlosa Ramosa, s kojim se svađala tijekom većeg dijela meča. Osaka je pobjedila poslje dva seta i osvojila prvi Grand Slam trofej. Serena Williams će u siječnju u Melbournu pokušati osvojiti 24. Grand Slam titulu i izjednačiti se s Margaret Court. 

  1. GOLDEN STATE OBRANIO NBA TITULU

Košarkaši Golden State Warriorsa osvojili su drugu uzastopnu titulu prvaka NBA lige i potvrdili da su neprikosnovena ekipa u svijetu košarke. Golden State je, predvođen zvijezdama, prije svih Stephen Curryem i Kevinom Durantom, ponovo u finalu bio bolji od Clevelanda. Golden State je bio dominantan tijekom sezone, što je potvrdio i u velikom finalu, kada je Cleveland "počišćen" s 4:0 u pobjedama. Golden State je zadržao ekipu, u kojoj su još između ostalih Draymond Green i Klay Thompson, zbog čega je i u novoj sezoni jedan od glavnih kandidata za titulu. Cleveland je napustio jedan od najboljih igrača ikada Lebron James i prešao u Los Ageles Lakerse. 

  1. VELIKI POVRATAK TYSONA FURYA NA SVJETSKU SCENU

Britanski boksač Tyson Fury vratio se u ring poslije skoro tri godine odsustva, prvo je pobjedio Sefera Seferija, a zatim i Francesco Pianetu. Meč za pojas prvaka u teškoj kategoriji WBC verzije, 1. prosinca poslije 12 rundi protiv Deontay Wildera završen je neriješeno, Wilder je obranio titulu, ali svi su s divljenjem gledali Furya, koji je posljednjih godina ima mnogo problema. On se borio s anksionošću, depresijom, upotrebom narkotika i alkohola.

Foto: Reuters / Tyson Fury

Po vlastitom priznanju, "Kralj cigana", razmišljao je i o samoubojstvu. On se, ipak, vratio treninzima i boksu i pokazao da može biti ravnopravan  najboljim svjetskim teškašima. Fury je i dalje neporažen, u 28 borbi ima 27 pobjeda i jedan remi. 

  1. MEĐUNARODNI OLIMPIJSKI KOMITET VRATIO RUSIJU

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) vratio je Rusiju u svjetska natjecanja. Rusija je bila suspendirana zbog sustavnog dopinga na Zimskim igrama 2014. godine u Sochiu, uz optužbu da je doping prikrivala i financirala sama država. Ruski sportaši su na Igrama u Pjongjangu 2018. nastupali pod nazivom "olimpijski sportisti iz Rusije", kada su osvojili ukupno 17 medalja, od kojih dvije zlatne. Dozvolu Rusiji ponovo je izdala i Svjetska antidoping agencija (WADA). Ipak, ne mogu svi sportaši iz Rusije sudjelovati u međunarodnim natjecanjima, pošto je suspenzija Međunarodne atletske federacija (IAAF) i dalje na snazi. IAAF ima posebne kriterije, tako da je veliki broj ruskih atletičara i dalje suspendiran.

Kopirati
Drag cursor here to close