Ragbi

Članovi RK Herceg pozivaju na zajedničko gledanje derbija Šest nacija

Sport / Flash | 20. 02. 2015. u 08:16 D. R.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U tijeku je odigravanje najstarijeg natjecanja u ragbiju na svijetu - 121. izdanje prvenstva Šest nacija.

Natjecanje je prvi puta igrano 1883. godine, te se godine zvalo „Prvenstvo četiri nacije“ sudjelovali su Engleska, Irska, Wales i Škotska a od 1910. u natjecanje se uključuje i Francuska te od tada pa sve do 2000. godine nosi naziv „Pet nacija“.

Od 2000. godine u natjecanje se uključuje i Italija i od tada nosi konačni naziv „ Prvenstvo šest nacija“ ( Six Nations“ ) . Zadnji osvajač ili pobjednik ovog natjecanja je Irska koje je prošle kalendarske godine okitila se naslovom najbolje momčadi starog kontinenta u ragbiju.

Ove godine natjecanje su otvorili 6. veljače Wales i Engleska na Millennium stadionu u Cardiffu pred 74000 gledatelja,ovo je ujedno bio i derbi prvog kola. Englezi su ušli u utakmicu izranjavani ozljedama u toj mjeri da su morali pružiti priliku mladim i neiskusnim igračima a također dobili su priliku i neki koji nisu bili odavno na spisku izbornika poput Johnatan Josepha igrača RFC Botha koji bio jedan od kreatora pobjede Engleza protiv favoriziranih Velšana rezultatom 21:16.

U prvom kolu su još igrali Italija i Irska na prepunom Olimpicu u Rimu Irci su očekivano pobijedili požrtvovne Talijane rezultatom 26:3.

Posljednja utakmica prvog kola se igrala na „Parku prinčeva“ u Parizu pred 75 tisuća gdje su Francuzi dočekali Škote i slavili 15:8.

Drugo kolo igrano prošlog vikenda - Englezi su na kultnom Twicenkahm stadionu dobili Talijane rezultatom 47:17. U "rovovskoj" bitci u Dublinu Irci su svladali Francuze rezultatom 18: 11. I u posljednjoj utakmici ovoga kola Velšani su slavili protiv "varljivih" i nepredvidivi Škota rezultatom 26: 23.

Treće kolo se otvara 28. veljače u vremenu od 15 i 30 sastaju se Škotska i Italija a od 18:00 sati na rasporedu je utakmica na "Parku prinčeva" u kojoj se sastaju Francuska i Wels. U derbiju ovoga trećeg kola sastaju se u Dublinu na već odavno rasprodanom stadionu Aviva, stari rivali i možda najveći favoriti za osvajanje titule, Engleska - Irska utakmica je na rasporedu 1. ožujka od 16:00 sati.

U pubu "Mali puž" u Mostaru bit će praćenje utakmica trećeg kola ukoliko nekome bude nejasnoća što se tiče same igre i pravila tu će biti članovi Ragbi kluba Herceg Mostar i objasniti ih.

U ovom klubu nadaju se da će se neki od prisutnih nakon pogledane utakmice odlučiti doći na trening i okušati se u nečem novom.

Kopirati
Drag cursor here to close