Veliko iznenađenje

Čapljinke predvodile reprezentaciju Hrvatske u pobjedi nad Argentinom

Sport / Flash | 03. 07. 2017. u 16:39 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravu senzaciju priredila je  mlada Hrvatska ženska seniorska odbojkaška reprezentacija, čiji dres je obukla Čapljinka Božana Butigan, kao i Metkovka Jelena Šunjić, koja je prve korake napravila u Hrvatskom odbojkaškom klubu Čapljina.

Hrvatska reprezentacija otputovala je u Argentinu gdje ih od 07. – 09. srpnja očekuje prvi krug FIVB World Grand Prix turnira. U sklopu priprema za početak prvog tjedna turnira s domaćinima su dogovorene dvije pripremne utakmice.

Hrvatska reprezentacija doputovala je u Neuquen s iznimno mladom ekipom, prosjek je svega 19 godina. Čak i Lucija Mlinar, Ema Strunjak, Rene Sain i Nikolina Božićević imaju relativno malo reprezentativnog iskustva, dok su sve ostale igračice bile debitantice ili im je to tek četvrti ili peti nastup za najbolju selekciju.

Prvi put za seniorsku reprezentaciju igrale su Lara Štimac, Natalija Tomić, Jelena Šunjić i Lara Vukasović, dok su Katarina Luketić, Matea Ćurak, Katarina Pavičić i Božana Butigan odigrale tek po nekoliko minuta na nedavnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo u Osijeku. Stoga je vodstvo reprezentacije priželjkivalo da naša ekipa ne doživi teži poraz te da pruži što snažniji otpor iskusnim Argentinkama koje su nastupile na posljednjim Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru.

Međutim, mlade igračice predvođene kapetanicom ekipe Lucijom Mlinar neugodno su iznenadile Argentinke, a iznimno ugodno izbornika Miroslava Aksentijevića.

Mlade reprezentativke odigrale su cijelu utakmicu na vrlo visokoj razini. Kao što ih nisu impresionirale protivničke igračice, tako ih nije zbunilo ni 2.000 fanatičnih navijača koji su bezuspješno pokušavali pomoći svojoj reprezentaciji. Izdržale su sve pritiske i na kraju uvjerljivim rezultatom svladale favorizirane domaćine.

U prvom setu Hrvatice su iznenadile Argentinu odličnim servisima i potom neprobojnom blok obranom u kojoj su dominirale Božana Butigan, Ema Strunjak, Katarina Luketić, Matea Ćurak…

I dok se pretpostavljalo da je gubitak prvog seta posljedica zatečenosti Argentinki dobrom igrom Hrvatske reprezentacije, u drugom setu pokazalo se da se domaćini nikako ne mogu nositi sa sjajnim napadima Katarine Luketić, Lucije Mlinar i ostalih igračica.

U trećem setu, kojega su igračice Hrvatske izgubile, vodila se ravnopravna borba do posljednjeg poena, no već u četvrtom setu su nastavile dominirati u svim elementima igre i tako nanijele Argentinkama neočekivan i neugodan poraz.

Katarina Luketić napravila je 24 poena, Lucija Mlinar 21, Božana Butigan 10, Katarina Pavičić 7, Jelena Šunjić 6, Ema Strunjak 5…

Na kraju utakmice izbornik Miroslav Aksentijević nije krio zadovoljstvo, ali i oprez.

“Bili smo svjesni koliki je rizik ići na tri tako teška turnira isključivo s mladim igračicama, bez praktički ozbiljnijeg iskustva. No, znali smo istodobno da je to odlična prilika da mlade reprezentativke dobiju šansu u ozbiljnoj konkurenciji i na teškim utakmicama na kakvim nikada do sada nisu igrale. I valja reći da su, barem što se te prve utakmice tiče, u potpunosti opravdale povjerenje koje im je ukazano pozivom u A selekciju. Osobito sam zadovoljan što se tako mlada ekipa tako uspješno nosila s iskusnim Argentinkama'', rekao je Aksantijević za službenu web stranicu Hrvatskog odbojkaškog saveza.

Dodao je i da je bilo oscilacija, ali ukupni dojam je pozitivan.

''Ta pobjeda je iznimno važna jer je pokazala da naše igračice neće biti toliko inferiorne u odnosu na konkurenciju kako se očekivalo. Zatekli smo Argentinke odličnom obranom i agresivnim napadom u kojemu su izvrsnom igrom prednjačile Mlinar i Luketić. Za njih Argentinke ni do kraja susreta nisu pronašle obranu. Na taj način uspjeli smo poremetiti ritam Argentinki koje ga nisu uspjele uspostaviti sve do kraja utakmice.

Vrlo sam zadovoljan učinkom dizača, Matee Ćurak i Lare Štimac, centrima Božanom Butigan i Emom Strunjak, kako su igrale na prijemu servisa Katarina Pavičić, Lucija Mlinar i Jelena Šunjić, odličnom igrom korektora Katarine Luketić te liberom Nikolinom Božićević. Rene Sain nije ulazila u igru jer još osjeća posljedice povrede butnog mišića.

Dakako, svjesni smo da imamo iznimno mladu i neiskusnu reprezentaciju, da je normalno da će imati oscilacije te da će se teško nositi s puno iskusnijim ekipama. Posebice kad počne turnir na kojemu će sve ekipe nastojati dati svoj maksimum, pa tako i momčad domaćina. No, ova pobjeda važna je za stjecanje samopouzdanja, pokazala je našim igračicama da se mogu nositi i s tako jakim momčadima kao što je Argentina”, rekao je Aksantijević.

Kopirati
Drag cursor here to close