Ragbi klub Herceg

BLJESAK PODCAST | Pričamo o ragbiju

O godinama iza nas, planovima za naredno razdoblje, ragbiju kao sportu pričali smo sa Bojanom Stanićem.
Sport / Flash | 28. 02. 2022. u 14:55
Bojan Stanić, Ragbi klub Herceg

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razgovoru za podcast emisiju "Sport centar" portala Bljesak.info ugostili smo Bojana Stanića prvog čovjeka Ragbi kluba Herceg, velikog zaljubljenika u ovaj sport. Naravno da smo razgovarali o ragbiju kao sportu, ali i činjenici da sam ragbi klub Herceg ove godine slavi deset godina postojanja.

U engleskom gradu Rugbyu 1823. godine igra se igra gdje sudjeluju školske ekipe, a  lopta se udarala nogom. Cilj je ubacivanje lopte u prostor između da stupa. Igrač William Web Ellis hvata rukama loptu i nosi je do protivničkih vrata, a zbunjeni protivnici iznenađeni takvom gestom, trče za Ellisom i obaraju ga na tlo. Ubrzo se takva varijanta igre prihvaća kako u školama u Rugbyu, tako i u ostalim gradovima.

Ellis se smatra ocem ragbija. Četiri godine nakon Ellisove smrti pojavljuju se priče koje osporavaju taj događaj, ali svejedno je njemu u čast nazvan Svjetski kup u ragbiju-Webb Ellis Cup.Prvi ragbi savez formiran je 1871. godine, a iste se godine igra prvi međunarodni susret između Škotske i Engleske. Ragbi se prvi put pojavljuje na Olimpijskim igrama 1900. godine u Parizu.

U Mostaru se priča o ragbija ponovo počela pričati prije deset godina. Skupina studenata, velikih ljubitelja sporta osnovala je prvi ragbi klub u Mostaru pod nazivom RK "Herceg" Od tada do danas, ovaj klub je veoma zanimljiv period. Od izgradnje stadiona i terena za ragbi u Raštanima kojeg su nazvali "šumarak skriveni", do nastupa na turnirima seniorske momčadi, nastupa i osvojenih naslova u ragbiju sedam, ženske momčadi, do škola ragbija, gostovanja poznatih trenera iz Južne Afrike.

O godinama iza nas, planovima za naredno razdoblje, ragbiju kao sportu pričali smo sa Bojanom Stanićem. Cijeli razgovor možete pogledati na našem YOUTUBE kanalu. 

Kopirati
Drag cursor here to close