jedinstvena kampanja

Balkan Rivers Tour - Veslima protiv brana

Sport / Flash | 16. 04. 2016. u 15:28 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Više od 100 kajakaša iz cijele Europe krenulo je danas na kajakašku turu Balkan Rivers Tour, a oni će pod vodstvom bivšeg slovenskog olimpijca Roka Rozmana narednih 35 dana veslati po najljepšim, ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluotoka.

Ovom jedinstvenom kampanjom, domaće i svjetske udruge žele skrenuti pažnju na izgradnju brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, na kojem se planira izgradnja više od 2.700 novih hidroelektrana.

Prije službenog početka Balkan Rivers Tour, kajakaši su se okupili na Bohinjskom jezeru u Sloveniji, gdje su čamcima napravili krug oko poruke "Save our Rivers - stop the dams" (Spasite naše rijeke - stop branama).

Tijekom sljedećih pet tjedana kajakaši će preveslati 18 rijeka u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Albaniji, a na putu će u svakoj državi organizirati nekoliko događaja da bi podržali lokalne inicijative koje se bore protiv izgradnje hidroelektrana.

''Ova jedinstvena akcija pokazat će da su rijeke Balkana mnogo više nego samo zalihe megavat sati. One su vene koje stvaraju životni prostor i nude mogućnosti za rekreaciju. Moramo zaštititi ovu prirodnu baštinu od evropskog značaja'', kazao je koordinator kampanje "Očuvajmo plavo srce Europe" Ulrich Eichelmann iz Riverwatcha.

Inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour Rok Rozman je istaknuo da je njegova dječačka želja bila osvojiti olimpijsku medalju, a danas ta želja postaje očuvanje rijeka, "olimpijske medalje nikad nisam osvojio, ali naše rijeke ću spasiti". Stoga je pozvao kajakaše iz cijele Europe da im se pridruže u turneji i podrže njihove napore.

Turneja je počela u Sloveniji, na rijeci Savi, jer gotovo da nema dijela te rijeke koji nije pregrađen branom ili za njega ne postoji plan izgradnje neke male hidroelektrane. Iznimka nisu ni dijelovi na kojima živi populacija mladica dunavskog lososa "hucho hucho".

''Ne možemo tražiti od drugih, često manje razvijenih država, da zaštite svoje rijeke, ako dopuštamo našem vlastitom hidroenergetskom lobiju da uništava rijeku Savu kilometar za kilometrom'', istaknula je koordinatorica kampanje "Očuvajmo plavo srce Europe" u Sloveniji Neža Posnjak.

Završni čin turneje Balkan Rivers Tour bit će predaja peticije za očuvanje rijeke Vjose albanskom premijeru Ediju Rami 20. svibnja u Tirani. Vjosa je bila posljednja velika divlja rijeka u Europi (izvan Rusije), ali ni ona nije iznimka te se i na njoj planira izgradnja više hidroelektrana.

''Želimo spriječiti izgradnju brana na Vjosi te stoga zagovaramo zaštitu cijele rijeke u okviru nacionalnog parka. To bi bio prvi takav park u Europi'', podvukla je koordinatorica projekta u EuroNaturu Theresa Schiller.

Za Martina Šolara, direktora WWF Adria, rijeke su žile kucavice koje teku od Alpa preko Dinarida do kraja Balkanskog poluotoka. WWF djeluje na zaštiti brojnih rijeka na Balkanu i hidroelektrane su jedan od najvećih problema s kojima se suočavaju, jer one ugrožavaju iznimnu biološku raznolikost Dinarskog luka.

Iz Slovenije se turneja Balkan Rivers Tour seli u Hrvatsku, na rijeku Zrmanju, a potom na rijeke Sanu (23. travnja) i Neretvu (26. i 27. travnja) u Bosni i Hercegovini, gdje će kajakaši organizirati spust zajedno s ponuđačima raftinga i kajakarenja da bi poslali poruku na hidroelektrane nisu u interesu lokalnih ljudi koji žive od tih rijeka i njihovih usluga, priopćeno je danas iz Svjetskog fonda za zaštitu prirode (WWF).

Kopirati
Drag cursor here to close