zabraniti križanje

Arabijski propovjednik traži zabranu kršćanske proslave golova!?

Sport / Flash | 13. 05. 2017. u 17:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Islamski propovjednik Mohammed Alarefe (46) zatražio je od Fife da nogometašima službeno zabrani proslavu zgoditaka u znaku njihove vjere.

Ovaj profesor sa sveučilišta Kralj Saud u Riadu, kaže kako je takvo nešto diskriminirajuće.

Propovjednik koji na Twitteru ima 17 milijuna sljedbenika napisao je poruku kojom objašnjava svoj zahtjev.

"Pogledao sam video zapise sportaša, odnosno nogometaša koji prvo trče, zatim šutiraju i ako pogode, rade znak križa na grudima. Moje pitanje je - zabranjuju li to FIFA pravila?".

Na otpor se nije dugo čekalo. Neki korisnici su mu ukazali na muslimanske nogometaše koji na sličan način, u duhu svoje vjere, proslavljaju uspjeh.

Primjerice, igrač AS Rome, Egipćanin Mohamed Salah nakon što postigne zgoditak klekne na travu, poljubi mjesto ispred sebe i zahvali se Bogu.

Ovakav zahtjev arabijskog propovjednika i profesora teško da ima nekih šansi za uspjeh.

Međutim, religijske rasprave u nogometu nisu rijetka pojava. Real Madrid je, podsjetimo se, sa svoga klupskog grba skinuo križ, za potrebe tržišta nekih zemalja Bliskog Istoka. I tamo se prodaju Realovi dresovi, kape i drugi artikli, ali sve bez križa na klupskome grbu.

Naravno, i unutar samoga kršćanstva postoji veliki potencijal za konflikte. Dovoljno je spomenuti našu regiju i takozvane pravoslavne i katoličke klubove, pa odmah sve postaje znatno jasnije.

U Velikoj Britaniji nije ništa manja opasnost od potencijalnog konflikta na religijskoj osnovi.

Bivši dugogodišnji trener Manchester Uniteda, Sir Alex Ferguson, svojedobno je (2010. godine) opomenuo tadašnjeg igrača kluba, Meksikanca Chicharita, da na utakmici u Glazgowu protiv Rangersa ne proslavlja eventualni pogodak u katoličkome duhu, jer su navijači Rangersa u dominantnoj većini protestantske vjere.

Kopirati
Drag cursor here to close