Među najzagađenijim gradovima

Znanstvenici u Beogradu drveća zamijenili "tekućim stablima"

Liquid Tree je zamisao dr. Ivana Spasojevića i njegovog tima na Institutu za multidisciplinarna istraživanja Sveučilišta u Beogradu.
Sci-Tech / Znanost | 28. 11. 2023. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Drveća imaju nezamjenljivu ulogu u održavanju života - ugljikov dioksid koji izdišemo, pretvaraju u kisik. Prekomjerna sječa stabala i "betonizacija" gradova koja na ulicama ne ostavlja dovoljno mjesta za stvarno potrebnu količinu stabala dovela je do toga da su danas neki od gradova najzagađeniji na svijetu.

Među njima je i Beograd, prijestolnica Srbije koja se već godinama nalazi na listi deset najzagađenijih gradova na svijetu. Beogradkoji je ipak odlučio na inovativan način uhvatiti se u koštac s ovim problemom, u nedostatku prostora za sadnju stabala, Beograd je klupe odlučio zamijeniti "tekućim stablima" - Liquid 3.

Mikroalge

Liquid Tree je zamisao dr. Ivana Spasojevića i njegovog tima na Institutu za multidisciplinarna istraživanja Sveučilišta u Beogradu. Koristili su jednostanične slatkovodne alge za stvaranje bioreaktora, koji je 10 do 50 puta učinkovitiji od tradicionalnog drveća u vezivanju ugljičnog dioksida.

Mikroalge zamjenjuju dva stabla stara 10 godina ili 200 četvornih metara travnjaka. Funkcija Liquid 3 je praktički imitacija rada drveća. I drveće i trava obavljaju fotosintezu i vežu ugljični dioksid. Međutim, prednost mikroalgi je što su 10 do 50 puta učinkovitije od drveća, prenosi Slobodna Dalmacija.

Cilj im nije zamijeniti šume 

Tim koji stoji iza LIQUID 3 izjavio je da njihov cilj nije zamijeniti šume ili planove sadnje drveća, već koristiti ovaj sustav za popunjavanje onih urbanih džepova u kojima nema mjesta za sadnju drveća. U uvjetima intenzivnog zagađenja, kakav je Beograd, mnoga stabla ne mogu preživjeti, dok alge nemaju problema s velikim zagađenjem.

@nasdaily

He made a liquid tree. Yes - you can pour this tree into a cup. What is this?! And how does it work? This is the incredible story of Dr. Ivan and Liquid3.

♬ original sound - Nas Daily

 

Kopirati
Drag cursor here to close