Svečano

U Mostaru otvoren simpozij u povodu 80. rođendana akademika Luka Paljetka

Akademik Luko Paljetak je rekao kako je lijepo što je sa svojih 80 godina priznat zbog onoga što je napravio, priopćeno je s Filozofskog fakulteta SUM-a.
Sci-Tech / Znanost | 26. 10. 2023. u 16:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečano je u četvrtak otvoren Znanstveno-stručni simpozij povodom 80. rođendana akademika Luka Paljetka u organizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji uključuje brojna predavanja stručnjaka i znanstvenika s raznih područja Paljetkova djelovanja budući da se radi o pjesniku, prevoditelju, kazališnom i likovnom kritičaru, redatelju, feljtonistu, esejistu, dramaturgu, ali i o likovnom umjetniku.

Akademik Luko Paljetak je rekao kako je lijepo što je sa svojih 80 godina priznat zbog onoga što je napravio, priopćeno je s Filozofskog fakulteta SUM-a.

''Na početku sam više htio biti slikar, ali nije mi to profesionalno uspjelo. Slikarstvo se zasnovalo na nečemu što se zove metaforika, a metafora je jednako kao i poezija zbog toga su književnost i slikarstvo slične djelatnosti, ali u drugom mediju'', kazao je akademik Paljetak.

Likovni i književni kritičar i voditelj Simpozija Milan Bešić je kazao kako ovaj Simpozij po prvi puta sa svih motrišta osvjetljuje stvaralaštvo jednog od najvažnijih suvremenih živućih hrvatskih književnika.

Foto: SUM  / Simpozij u povodu 80. rođendana akademika Luka Paljetka

Kako je dodao, akademik Paljetak je jedan od najplodnijih hrvatskih književnika koji se okusio u gotovo svim književnim žanrovima. Bešić smatra da je golem njegov doprinos i u prevoditeljskoj književnosti s mnogih jezika.

Dekan Filozofskog fakulteta SUM-a Dražen Barbarić istaknuo je kako je Fakultet ponosan što ima priliku organizirati ovaj simpozij te da je iznimna čast ugostiti akademika Paljetka uz kojega su brojne generacije intelektualno i duhovno stasavale i odrastale.

Rektor Sveučilišta u Mostaru Zoran Tomić otvorio je Simpozij i zaželio da bude plodan.

''Da nas predstavi kao one koji znaju, ali i mogu. Da se spoznajama izrečenim na simpoziju oplemeni sveukupni hrvatski identitet i znanost'' – dodao je rektor Tomić.

Prigodne pozdrave uputili su i predsjednik HAZU-a BiH akademik Mladen Bevanda, predsjednica Društva hrvatskih književnika Hrvojka Mihanović-Salopek, a voditelj Sveučilišne galerije Marin Ivanović pročitao je pozdrave onih koji nisu mogli doći, a to su predsjednik HAZU-a akademik Velimir Neidhardt i predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran.

Na Fakultetu je predstavljena i pjesničko-grafička mapa Hommage Tonku Maroeviću, u izdanju Zbirke Biškupić, koju je akademik Luko Paljetak u suradnji s eminentnim hrvatskim likovnim umjetnicima napravio 2020. godine povodom smrti prijatelja, teoretičara i likovnog kritičara, akademika Tonka Maroevića.

U suradnji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače i Sveučilišta u Mostaru, u Galeriji kraljice Katarine večeras će biti otvorena izložba ''Luko Paljetak: Retrospektiva''.

Sukladno nazivu, izložba prati Paljetkov likovni izričaj od školskih klupa do recentnih radova iz 2023. godine. Izložba ostaje otvorena za sve posjetitelje do 11. studenoga, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close