Potpomognuto samoubojstvo

Švicarska odobrila kapsulu za eutanaziju: "Umire se za manje od minute"

Jednom kad se aktivira, kapsula se puni dušikom te se smanjuje kisik. Nakon toga osoba gubi svijest i u konačnici umire.
Sci-Tech / Znanost | 07. 12. 2021. u 22:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Exit International / Kapsula za eutanaziju

U Švicarskoj je potpomognuto samoubojstvo legalno, a oni koji ga požele imat će novu metodu na raspolaganju.

Naime, kapsule Sarco prošle su pravni pregled i sada se mogu koristiti u Švicarskoj. Nastale su 3D printanjem, a njihova primjena bi u Švicarskoj mogla početi 2022. godine.

Dizajnirao ju je dr. Philip Nitschke, a kapsula može osigurati mirnu smrt, prenosi Index.

"Pogodnost za osobu koja ga koristi je da ne mora dobiti nikakvo dopuštenje, ne treba joj neki poseban liječnik da pokuša uvući iglu, i ne mora uzimati teške lijekove", rekao je Nitschke.

Osoba polako gubi svijest i zatim umire

Kapsula se aktivira iznutra i može se odvući na mjesto na kojem osoba želi umrijeti.

Jednom kad se aktivira, kapsula se puni dušikom te se smanjuje kisik. Nakon toga osoba gubi svijest i u konačnici umire.

Proces umiranja, kako navode, traje manje od minute.

Nizozemska, Švicarska, Belgija, Luksemburg, Kanada i Kolumbija dopuštaju potpomognuto samoubojstvo, iako svaka ima drugačija pravila o tome. Gotovo sve zemlje koje dopuštaju ovu praksu zahtijevaju od ljudi da imaju neizlječivo ili terminalno stanje koje se ne može izliječiti i uzrokuje im patnju.

Švicarska nema zakona koji zabranjuju tu praksu.

Povećan broj potpomognutih samoubojstava

U Nizozemskoj eutanaziju može zatražiti svatko od 12 godina i stariji, ali je pristanak roditelja potreban ako je dijete mlađe od 16 godina.

U 2020. godini eutanazija je u Nizozemskoj dosegla vrhunac sa 6938 izvršenih postupaka, što je povećanje od 9% u odnosu na prethodnu godinu.

Jeroen Recourt, predsjednik Regionalnog odbora za reviziju eutanazije, rekao je da se ogromna većina slučajeva eutanazije u Nizozemskoj odnosi na starije osobe koje boluju od ozbiljne bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close