Taktičke igre

Stručnjaci tvrde da AI može postati ključan alat u vojnoj obrani

Ratne igre i integracija umjetne inteligencije mogli bi poboljšati proces donošenja odluka, ali pažljivo razmatranje i etičko upravljanje ključni su za osiguravanje odgovorne i učinkovite provedbe tog transformativnog procesa.
Sci-Tech / Znanost | 28. 02. 2024. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Integracija generativne umjetne inteligencije (AI) u ratne igre, vitalni alat za strateško planiranje u vojsci, ima potencijal transformiranja procesa donošenja odluka za sudionike.

Yasir Atalan, suradnik za podatke u Centru za strateške i međunarodne studije (CSIS), američkoj think tank grupi, istaknuo je utjecaj koji umjetna inteligencija može imati. Može oblikovati ratne igre i zapravo cijelu budućnost rata, kaže Atalan.

Mogućnosti AI-ja u ratnim igrama

Identificirani izazovi u tradicionalnim ratnim igrama, uključujući troškove, transparentnost i ekskluzivnost, potaknuli su razmatranje rješenja u obliku umjetne inteligencije. Atalan je, zajedno s kolegama Benjaminom Jensenom i Danom Tadrossom, naglasio ulogu umjetne inteligencije u rješavanju tih problema, javlja Zimo.

Umjesto da se izravno oslanja na ljudske igrače koji sjede za stolom kako bi igrali igru, analitičari dvadeset prvog stoljeća mogu koristiti generativnu umjetnu inteligenciju i velike jezične modele (LLM) za stvaranje agenata igre, navodi se u izvješću CSIS-a.

Atalan je raspravljao o mogućnostima koje pruža umjetna inteligencija, sugerirajući da bi uz odgovarajuće poticaje i praćenje podataka, AI mogao doprinijeti različitim perspektivama različitih saveznika i ponuditi vrijedne podatke u ratnoj igri. Pojasnio je da ratne igre nisu predviđanje ishoda, već istraživanje političkih opcija, prilika i izazova za različite dionike.

Američka vojska prepoznala je važnost ratnih igara od 2015. godine, s rastućim interesom za njihovu kombinaciju s AI sposobnostima. U veljači 2023. godine, američka vojska uspješno je upotrijebila umjetnu inteligenciju za upravljanje ratnim zrakoplovom i sudjelovanje u simuliranoj borbi zrak-zrak, što ukazuje na potencijalnu sinergiju između ratnih igara i umjetne inteligencije.

Studija Instituta Alan Turing iz 2023. godine istaknula je ključnu ulogu ratnih igara i simulacija u donošenju odluka za vojnu obranu. Studija je pokazala da bi integracija umjetne inteligencije mogla smanjiti broj potrebnih igrača, ubrzati igre, generirati nove strategije i poboljšati uživljavanje igrača.

Ograničenja i izazovi

Međutim, AI ima ograničenja, posebice u strateškom razmišljanju, prema Atalanu. Upozorio je na pretjerano oslanjanje na autonomne agente zbog potencijalnih pristranosti naslijeđenih iz podataka o obuci. Iako je prepoznao korisnost umjetne inteligencije u poboljšanju misaonih procesa i donošenja odluka, Atalan je naglasio jednu jednostavnu stvar. "Ljude je nemoguće zamijeniti", smatra.

Zabrinutost oko izazova "crne kutije" u ratnim igrama vođenim umjetnom inteligencijom izrazila je stručnjakinja za ratne igre Ivanka Barzashka u objavi u časopisu The Bulletin of the Atomic Scientists, naglašavajući potrebu za etičkim upravljanjem i odgovornošću.

Atalan je pozvao na transparentnost pri korištenju velikih jezičnih modela (LLM) u pristupima umjetne inteligencije i naglasio stalnu potrebu za opreznim istraživanjem normativnih predrasuda umjetne inteligencije.

Kopirati
Drag cursor here to close