MMF

Umjetna inteligencija će utjecati na 40 posto svih radnih mjesta i pogoršati nejednakost

MMF je objavio da će umjetna inteligencija vjerovatno utjecati na veći udio radnih mjesta - oko 60 posto - u naprednim ekonomijama. U polovini ovih slučajeva, radnici mogu očekivati da će imati koristi od integracije AI.
Sci-Tech / Tehnologija | 15. 01. 2024. u 08:31 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema novoj analizi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), umjetna inteligencija (AI) bi trebala utjecati na skoro 40 posto svih radnih mjesta.

Upravna direktorica MMF-a Kristalina Georgieva kaže da će "u većini scenarija AI vjerovatno pogoršati ukupnu nejednakost".

Georgieva dodaje da kreatori politike treba da se pozabave "zabrinjavajućim trendom" kako bi "spriječili da tehnologija dodatno podstiče društvene tenzije".

Proliferacija AI je stavila svoje prednosti i rizike u centar pažnje.

MMF je objavio da će umjetna inteligencija vjerovatno utjecati na veći udio radnih mjesta - oko 60 posto - u naprednim ekonomijama. U polovini ovih slučajeva, radnici mogu očekivati da će imati koristi od integracije AI, što će povećati njihovu produktivnost.

U drugim slučajevima, AI će imati sposobnost da obavlja ključne zadatke koje trenutno izvršavaju ljudi. To bi moglo smanjiti potražnju za radnom snagom, uticati na plate, pa čak i iskorijeniti radna mjesta.

U međuvremenu, MMF predviđa da će ova tehnologija uticati na samo 26 posto radnih mjesta u zemljama s niskim prihodima.

Georgieva je rekla da "mnoge od ovih zemalja nemaju infrastrukturu ili kvalifikovanu radnu snagu da iskoriste prednosti vještačke inteligencije, što povećava rizik da bi tehnologija vremenom mogla da pogorša nejednakost među nacijama".

Kopirati
Drag cursor here to close