Iz ledenog doba

Otkriveno selo starije i od egipatskih piramida

Indijanci u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi tisućama godina prenosili su priče o tom naselju.
Sci-Tech / Znanost | 16. 12. 2017. u 12:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jerihon je, procjenjuje se, stalno naseljen već 11.000 godina, otprilike isto onoliko koliko i Göbekli Tepe u Turskoj.

S tom razlikom što je lokalitet u Turskoj napušten nakon "samo" dvije tisuće godina života na tom mjestu, odnosno u 8. tisućljeću prije Nove ere.

Negdje u taj red starosti prethistorijskih gradova gura se i Alep.

Koliko je priča o gradovima takve vrste još iz neolitika, mlađeg kamenog doba, isključivo bliskoistočna priča pokazuje nedavno zaprepaštenje arheologa kad su kod Provadije u Bugarskoj otkrili ostatke utvrđenog naselja stare 6700 godina, 1500 godina starije od početka antičke grčke civilizacije.

Na sasvim drugom kraju svijeta, u Kanadi, na udaljenom otoku Triquet u Britanskoj Kolumbiji, arheolozi su pronašli ostatke prethistorijskog naselja čija se starost procjenjuje na 14.000 godina, javljaju svjetski mediji.

Pronašli su alat koji su koristili za paljenje vatre, udice za ribolov, koplja za lov, te je savršeno jasno da je riječ o daleko najstarijem naselju do sada pronađenom u Sjevernoj Americi.

"Sjećam se, kad smo dobili podatke o starosti, da smo samo sjeli i stali razmišljati: 'O, to je tako staro, čovječe!' Ovakvo otkriće mijenja naše spoznaje o prvom naseljavanju kontinenta ljudima", kazala je za CTV Alisha Gauvreau, doktorandica antropologije na Sveučilištu Victoria, koja je radila na istraživanju ovog nalazišta.

Koliko je naselje doista staro ilustrira to što je Zemlja tada još uvijek bila duboko u ledenom dobu. A postojanje ovakvog naselja pokazuje i kakvi su uvjeti vladali u tom dijelu svijeta, jer je očito da obala otoka na kojoj su ovi ljudi živjeli, nije bila stalno zamrznuta. 

Stvar postaje još zanimljivija s izjavom Williama Houstyja, pripadnika kanadskog urođeničkog naroda Heiltsuk. On je rekao da su njihovi plemenski starješine stoljećima prenosili priče o pradavnim stanovnicima te obale, očito upravo o ovim sada otkrivenim svojim precima iz prethistorije.

"Čudesno je i pomisliti da su sve te priče preživjele tako dugo vrijeme da bi sada dobile arheološku potvrdu", kazao je.

Kopirati
Drag cursor here to close