Blidinje

Održani 28. susreti radioamatera Herceg Bosne

Zajednica radioamatera Herceg Bosne organizirala je tradicionalne Susrete radioamatera ZRHB na Blidinju.
Sci-Tech / Znanost | 08. 08. 2021. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ove godine Zajednica radioamatera Herceg Bosne obiježava 28. obljetnicu osnutka a tim povodom okupili su se ovaj vikend u Parku prirode Blidinje gdje su uz njihove članove obljetnici nazočili i mnogi radioamateri iz Republike Hrvatske.

Susrete je otvorio predsjednik radioamatera Herceg Bosne Miroslav Nikše, a nazočnima se obratio između ostalih i predsjednik radioamatera Republike Hrvatske Rolando Milin čiji članovi u velikom broju svake godine rado sudjeluju na ovim susretima koji su jedino okupljanje ovakve vrste u Bosni i Hercegovini.

Foto: Bljesak.info / Fra. Petar Krasić 

Nazočnima se obratio i počasni predsjednik radioamatera Herceg Bosne fra. Petar Krasić koji je podsjetio na ulogu radioamatera u Domovinskom ratu gdje su upravo radioamateri činili okosnicu veze HVO.

Nakon protokolarnog otvaranja susreta, kao i svake godine, održana je radioamaterska prezentacija a ove godine nazočnim će se obratio prof. dr. doc Vladica Babić sa temom ”Veze preko amaterskih satelita”.

Foto: Bljesak.info / Predavanje je održao prof. dr. Vladica Babić

Program se nastavio zajedničkim druženjem uz domjenak i tombolu. U nedjelju je održana sveta misa koja je bila posvećena umrlim i poginulim radioamaterima ZRHB a koja je služena u crkvi Svetog Ilije u Masnoj Luci.

Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) dobrovoljna je i neprofitabilna udruga građana utemeljena 1993.god. u Širokom Brijegu. Svrha udruživanja bila je ostvarivanje zajedničkih ciljeva i interesa u radioamaterskoj djelatnosti u skladu sa općim ciljevima interesima udruge, kao i radi zadovoljavanja javnih potreba u tehničkoj kulture na nivou Hrvatske Republike Herceg Bosne.

''S pravom možemo reći da je ZRHB udruga koja se među prvima organizirala još za vrijeme Domovinskog rata u BiH a njeni utemeljitelji su bili ratni vezisti Hrvatskog Vijeća Obrane (HVO)'', poručili su radioamateri.

Radioamateri Herceg Bosne djeluju i razvijaju svoju djelatnosti na području elektronike, radijskih i satelitskih komunikacija a u svrhu razvoja, zaštite i promidžbe radioamaterizma i radioamaterske djelatnost u Bosni i Hercegovini.

Kroz radio amaterske tečaje i prezentacije uvode mlade ljude u oblasti radio tehnike, elektronike, a u posljednje vrijeme informatike i računalne tehnike što bitno doprinosi podizanju opće tehničke razine društva u cjelini.

Video: Predsjednik radioamatera Herceg Bosne Miroslav Nikše

ZRHB je kroz višegodišnje djelovanje uz konstantni edukacijski rad omasovilo članstvo tako da trenutno okuplja preko 1.200 članova koji su položili radioamatersku klasu. Među članstvom je veliki broj mladih ljudi koje je privukao ovaj hobi. Usprkos pandemiji sa edukacijom nisu stali te je u zadnjih godinu dana 105 polaznika završilo radioamaterski tečaj.

Danas Zajednica radioamatera Herceg Bosne (ZRHB) posjeduje jedan od najsuvremenijih komunikacijskih sustava veza u ovom dijelu Europe.

''Zahvaljujući potpori lokalne zajednice za samo godinu dana instalirano je novih pet digitalnih radioamaterskih repetitora koji pokrivaju veliki dio BiH. Inače, zbog ove spoznaje GSS za svoje potrebe često koristi radioamaterske repetitore znajući da radioamateri prate i primjenjuju najnoviju tehnologiju u svijetu komunikacija te obično imaju najpouzdaniju repetitorsku komunikacijsku mrežu. U cijelom svijetu radioamateri pomažu u slučajevima raznih katastrofa. Ratna događanja iz 90-tih godina, te velike vremenske snježne nepogode iz 2012. godine pokazali su da komunikacijski sustav radioamatera itekako znaju biti korisni u slučajevima velikih nesreća i katastrofa, kada konvencionalni sustavi za komunikacije prestanu raditi'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close