Robert Koch

Na današnji dan prije 140 godina objavljeno otkriće uzročnika tuberkuloze

Za otkriće uzročnika tuberkuloze Koch je 1905. dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Kasnije je tuberkuloza u velikoj mjeri svladana primjenom cjepiva kao preventive za razvoj te bakterijske bolesti.
Sci-Tech / Znanost | 24. 03. 2022. u 12:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Internet / Robert Koch (Clausthal, 11. prosinca 1843. – Baden-Baden, 25. svibnja 1910.)

Na današnji dan prije 140 godina, 24. ožujka 1882., njemački znanstvenik Robert Koch objavio je otkriće uzročnika tuberkuloze.

Radilo se o bakteriji koja je dobila naziv Mycobacterium tuberculosis, a za nju je prema otkrivaču korišten i naziv Kochov bacil. Prethodno je bio otkrio uzročnika antraksa (Bacillus anthracis), a kasnije i kolere (Vibrio cholerae).

Za otkriće uzročnika tuberkuloze Koch je 1905. dobio Nobelovu nagradu za medicinu. Odlikovan je i visokim odlikovanjem Kraljevine Pruske, zvanim Pour le Merite.

Koch je nakon svog otkrića želio krenuti i korak dalje, na područje liječenja tuberkuloze, koja je u to doba svake godine uzimala velik broj ljudskih života. Napravio je preparat zvan tuberkulin, no njime nije uspio postići velik uspjeh, ali je tuberkulin postao dijagnostičko sredstvo za ispitivanje tuberkulinske reakcije.

Generalno gledano, njegova su nastojanja na tom polju bila važna za razvoj bakteriologije. Kasnije je tuberkuloza u velikoj mjeri svladana primjenom cjepiva kao preventive za razvoj te bakterijske bolesti.

Imao je vrsne suradnike s kojima je usavršavao tehniku bojenja bakterijskih razmaza i proučavao vrijednost različitih metoda dezinfekcije. Dokazao je praktičnu vrijednost dezinfekcije vodenom parom.

Koch je dao značajan prinos i epidemiologiji kuge, nekih tropskih bolesti, trbušnoga tifusa i malarije. Budući da su uzročnici malarije već tada bili poznati, usredotočio se na pronalaženje postupaka za njezino suzbijanje kininom.

Koch je rođen u Clausthau 11. prosinca 1843., a želio je postati svjetski putnik i istraživač prirode, ali je postao liječnik.

Čeznuo je za istraživanjem novog područja - mikrobiologije. Nabavio je mikroskop i uskoro mu je mikroskopiranje postao glavni hobi. Jedan je od osnivača medicinske mikrobiologije.

Koch je nakon primanja Nobelove nagrade poživio još oko pet godina, a preminuo je 25. svibnja 1910. godine u Baden-Badenu.

Kopirati
Drag cursor here to close