Univerzitet Džemal Bijedić

Mostar bio domaćin konferencije ''Dani obiteljskog prava''

Radovi koji budu prihvaćeni objavit će se u Zborniku radova sa znanstvenog skupa.
Sci-Tech / Znanost | 10. 06. 2021. u 21:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravni fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Njemačka fondacija za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ) održali su dana 10.6.2021. godine 9. međunarodnu znanstvenu konferenciju "Dani obiteljskog prava".

Na ovogodišnjem međunarodnom znanstvenom skupu učešće su uzeli znanstveni radnici, nastavnici i saradnici sa univerziteta/sveučilišta iz Mostara, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Maribora, Zagreba, Kragujevca, Banja Luke, kao i pravni stručnjaci (suci, notari i odvjetnici u državnim/entitetskim institucijama).

Prof. dr. Alena Huseinbegović, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ zahvalila se dr. Stefanu Pürneru i Njemačkoj fondaciji za međunarodnu pravnu suradnju (IRZ) na prijateljskom odnosu prema Pravnom fakultetu i velikoj pomoći i financijskoj podršci za organiziranje svih dosadašnjih devet konferencija „Dani obiteljskog prava“.

Dekanica Huseinbegović se zahvalila i ministru Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ prof. dr. Rašidu Hadžoviću, na značajnoj podršci aktivnostima Pravnog fakulteta, među kojima je i međunarodna konferencija „Dani obiteljskog prava, te svim učesnicima Konferencije, priznatim znanstvenicima, profesorima i saradnicima sa sveučilišta u zemlji i regiji, kao i praktičarima koji su u velikom broju sudjelovali na Konferenciji.

Središnja tema ovogodišnjeg skupa je “Aktualna problematika obiteljsko-pravne teorije i prakse” koja ima za cilj omogućiti naučnu obradu i uvid u širok spektar aktualnih teorijskih i gorućih problema pravne (sudske) prakse u pogledu suvremenih ustanova obiteljskog prava.

Promjene obitelji i obiteljskih odnosa, bitno determinirane društvenim promjenama i trendovima, su utjecale na transformaciju temeljnih obiteljsko-pravnih instituta braka, izvanbračne zajednice, zasnivanja roditeljsko-pravnog odnosa, ostvarivanja roditeljskog staranja, starateljstva i imovinskih odnosa u obitelji.

Uz već prisutne društvene promjene poput migracija, starenja stanovništva, sniženja stope nataliteta, siromaštva, povećanje broja binacionalnih obitelji, rapidnog tehnološkog i biomedicinskog napretka, uslijed globalne pandemije korona virusa, suvremeni pravni sustavi su suočeni sa novim izazovima, koji u području obiteljskog prava obuhvaćaju, inter alia problematiku povećanja stope nasilja u obitelji i online nasilja, zaštitu privatnosti i osobnih podataka, ostvarivanje osobnih odnosa djeteta sa roditeljem sa kojim ne živi, zaštitu prava djeteta u digitalnom okruženju i djece bez pratnje, zaštite starijih osoba i osoba sa invaliditetom, te problematiku uređenja i ostvarivanja prekograničnih obiteljskih odnosa.

Ekspanzija upotrebe digitalnih alata i digitalnih platformi u svim sferama društva otvara prostor za preispitivanje postojećeg uređenja, kako obiteljskih sudskih postupaka tako i alternativnih načina rješavanja obiteljskih sporova u nacionalnim i transnacionalnim okvirima, te utvrđivanje mogućih pravaca njihove transformacije i usklađivanja sa zahtjevima suvremenog doba.

''Stoga se nadamo da će radovi koji su prezentirani na Skupu i objavljeni u Zborniku radova, kroz detaljan, sveobuhvatan i interdisciplinaran pristup doprinijeti formuliranju znanstvenog odgovora na istaknute probleme i izazove suvremenog obiteljskog prava'', poručeno je sa skupa.

Radovi koji budu prihvaćeni objavit će se u Zborniku radova sa znanstvenog skupa.

Zbog epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom virusa Covid – 19, Skup je održan online, putem platforme Microsoft TEAMs.

Kopirati
Drag cursor here to close