Močvare su rješenje

Istraživanje oktrilo novi način za ublažavanje klimatskih promjena

Znanstvenici smatraju da je ugljični dioksid uvelike odgovoran za klimatske promjene i globalno zatopljavanje.
Sci-Tech / Znanost | 07. 03. 2019. u 19:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S porastom razina mora obalna močvarna područja mogla bi igrati sve važniju ulogu u ublažavanju klimatskih promjena, utvrdilo je novo australsko istraživanje.

Znanstvenici sa sveučilišta Wollongong proučavali su ugljik deponiran u više od 300 slanih močvarnih područja na šest kontinenata prikupljajući podatke iz proteklih 6000 godina.

Prema rezultatima istraživanja objavljenima u časopisu Nature znanstvenici su utvrdili da je porast razina mora bio u izravnoj vezi s time koliko su ugljičnog dioksida te močvare apsorbirale i uskladištile.

Znanstvenici smatraju da je ugljični dioksid uvelike odgovoran za klimatske promjene i globalno zatopljavanje.

Voditeljica studije Kerrylee Rogers kaže da kapacitet blatnih močvarnih područja da zadrže ugljik ima dvostruku korist.

"Uklanja ugljični dioksid iz atmosfere, ublažava emisiju stakleničkih plinova a organski ugljik koji se nakuplja rezultira porastom razine močvara koji prati porast razine mora".

Iako je njihovo istraživanje pokazalo da su močvarna područja postala vrlo učinkovita u izdvajanju ugljika uz mali do umjereni porast razine mora znanstvenici su upozorili da klimatske promjene izazivaju takav porast razine mora koji prijeti potapanjem ekosustava.

Istraživanje sugerira da bi obalna močvarna područja u Australiji, Kini i Južnoj Americi mogla biti "uspavani divovi vezanja ugljika" i udvostručenje apsorpcije ugljika u tim područjima odgovoralo bi uklanjanju više od milijun vozila s cesta.

"Isušivanje tih močvara koje traje" moglo bi ugroziti koristi od tog fenomena, kaže Rogers.

"Očuvanje obalnih močvara ključno je ako želimo da igraju ulogu u vezanju ugljika i ublažavanju klimatskih promjena".

Kopirati
Drag cursor here to close