Veliko priznanje

Sijani Demirović iz Mostara Federalna nagrada za znanost

Nagrada za mlade istraživače dodijeljena je doktorici Sijani Demirović (znanstvena oblast Biomedicina i zdravstvo).
Sci-Tech / Znanost | 12. 12. 2023. u 07:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Privatni album / Sijana Demirović (skroz lijevo)

Federalne nagrade za znanost za 2023. godinu dodijeljene su za ukupno devet znanstvenika povodom Dana znanosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, a među njima je i jedna Mostarka - dr. Sijana Demirović.

Doktorici Demirović, koja je specijalizantica na odjelu Klinike za neurologiju SKB Mostaru, nagrada je dodijeljena za znanstvenu oblast ''Biomedicina i zdravstvo''.

Vlada FBiH dodjeljuje federalne nagrade za izuzetno značajna dostignuća u znanstveno-istraživačkoj i istraživačko-razvojnoj djelatnosti, za proširenje znanstvenih spoznaja i za iskazane uspjehe u primjeni rezultata znanstveno-istraživačkog i istraživačko-razvojnog rada, koje su postigli znanstvenici i istraživači.

Značajna dostignuća

"Slavimo izuzetna znanstvena dostignuća. Ove nagrade simboliziraju kolektivno priznanje i divljenje pred izuzetnim doprinosima naših znanstvenika. Želim iskazati duboku zahvalnost znanstvenicima čiji napori, rad i predanost oblikuju našu budućnost i doprinose boljem razumijevanju svijeta. Njihova uloga je neprocjenjiva", izjavila je federalna ministrica obrazovanja i znanosti prof. dr. Jasna Duraković.

Akademiku Enesu Kariću, profesoru na Fakultetu islamskih znanosti, nagrada je dodijeljena za životno djelo (znanstvena oblast Humanističke znanosti).

Nagrada mu je uručio federalni premijer Nermin Nikšić.

Federalne nagrade za znanosti za 2023. godinu dodijeljene su za ukupno devet znanstvenika, a u skladu sa prijedlogom Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti koje je provelo natječajnu  proceduru, selekciju, ocjenjivanje i rangiranje.

Nagrade

Godišnja nagrada za znanost dodijeljena je i prof. dr. sc. Zlatanu Zvizdiću (znanstvena oblast Biomedicina i zdravstvo), prof. dr. sc. Daliboru Ballianu (znanstvena oblast Biotehničke znanosti), acc. prof. dr. sc. Dejanu Miloševiću (znanstvena oblast Prirodne znanosti), zatim znanstvenoj savjetnici dr. sc. Ramizi Smajić (znanstvena oblast Humanističke znanosti), te prof. dr. sc. Nermini Zaimović-Uzunović (znanstvena oblast Tehničke znanosti).

Foto: Privatni album / Sijana Demirović (skroz desno)

Godišnja nagrada za popularizaciju i promociju znanosti pripala je prof. dr. sc. Samiru Lemešu (znanstvena oblast Tehničke znanosti), a nagrada za mlade istraživače dodijeljena je Sijani Demirović (znanstvena oblast Biomedicina i zdravstvo) i doc. dr. sc. Mariji Banožić (znanstvena oblast Biotehničke znanosti).

"Iznimna mi je čast biti među velikim imenima. Ova nagrada ima značaj za mene osobno, kao i za instituciju sa koje dolazim. Ove nagrade često govore više o onima koji dodjeljuju, nego onima kojima se dodjeljuje. Ako želimo ozdraviti društvo, definitivno trebamo znanstvenike, trebamo poticati ovakve aktivnosti", kazala je Marija Banožić.

Također, dodijeno je posebno priznanje Emini Dervišević, za zapaženi istraživački rad u oblasti biomedicine i zdravstva, popularizaciju znanosti i promociju Bosne i Hercegovine na domaćem i međunarodnom planu.

Dan znanosti  u FBiH prvi put je obilježen 2019. godine, na inicijativu Federalnog ministarstva obrazovanja i znanosti, koju je prihvatila Vlada FBiH, te se od tada obilježava svakog 12. prosinca, s ciljem populariziranja znanosti i znanstveno-istraživačkog rada u javnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close