Analizirali sokove, kušali gliste

Mostarski studenti dokazali kako je znanost itekako zabavna

Svjesni problema današnjice, izazvanih klimatskim promjenama i nedostatkom hrane u svijetu, fakulteti teže promoviranju znanosti kroz ovakve interaktivne događaje.
Sci-Tech / Obrazovanje | 07. 12. 2023. u 20:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Održan je peti po redu Dan nauke u organizaciji Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru i Agronomsko-prehrambeno tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Mostaru te Univerziteta za prirodne znanosti CULS, odnosno Fakulteta za tropske studije iz Praga. 

Senzorna analiza 

Svjesni problema današnjice, izazvanih klimatskim promjenama i nedostatkom hrane u svijetu, fakulteti teže promoviranju znanosti kroz ovakve interaktivne događaje. 

Profesori i studenti su predstavili svoj rad kroz interesantan prezentacijski program koji je uključivao entomološke zbirke, floristička riješenja za interijer, uzgoj mikro bilja i klica, oprašivanje orhideja, klijanje polena in vitro, korištenje refraktomera za određivanje zrelosti voća. 

Foto: PR / Održan je peti Dan nauke

Posebno je bila pripremljena i radionica za senzornu analizu sokova, na kojoj su učenici bili pravi ocjenjivači i mogli su dobiti uvid kako izgleda senzorna analiza. 

Veliki interes je izazvao i nutricionistički kutak u kojem su studenti studijskog programa Nutricionizam prezentirali  neobične alternativne izvore hrane, razne prerađevine od insekata i glista, kao i kompletnu gluten-free ponudu.

Foto: PR / Održan je peti Dan nauke

Popularizacije znanosti

Na ovom Danu nauke je predstavljen i zajednički projekat studenata Fakulteta informacijskih tehnologija i Agromediteranskog fakulteta - Pametni staklenik uz pomoć tvrtke StarmoTech iz Mostara.

Riješenje je ponudilo potpunu digitalnu kontrolu vlažnosti, temperature, osvjetljenja i prihrane biljaka. Ovaj interdisciplinarni i multidisciplinarni pristup je način koji treba promovirati i u budućnosti.
 
Ovakvi događaju prvenstveno skreću pažnju na proizvodnju hrane, na važnost agronomije, prehrambene tehnologije i općenito na značaj popularizacije znanosti, upoznavanja sa novim i drugačijim saznanjima u tim granama.

Foto: PR / Održan je peti Dan nauke

Ovo su također mogućnosti da se znanstveno-istraživački rad i znanstvene metode istraživanja približe djeci i mladima. 

Veliki broj učenika osnovnih i srednjih škola Mostara je imao priliku da to iskusi tijekom današnjeg dana.

Projekat je realiziran pod pokroviteljstvom Češke razvojne agencije i Ministarstva vanjskih poslova pod nazivom "Support for education and scientific research activities in the field of ethnobotany and the use of by-products of food processing (23-PKVV-7)", stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close