Skinuti s liste

Borba za transplantaciju i život: SKB Mostar podržava prosvjed pacijenata

Pacijenti Centra za dijalizu SKB Mostar najavili su prosvjed jer ne mogu biti uvršteni na liste čekanja za transplantacije u europskom sustavu transplantacija. SKB Mostar podržava njihovu borbu za transplantaciju.
Sci-Tech / Znanost | 12. 10. 2017. u 14:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Podržavamo dijalizne pacijente u borbi za ostvarenje njihovih prava na transplantaciju jer je to jedino pravo rješenje za njihovu bolest'', rekla je za Bljesak.info predstojnica Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof.dr.sc. Monika Tomić, dr. med.

 Naime, pacijenti koji idu na hemodijalizu u Centar za dijalizu SKB Mostar, odnosno Udruga KBB Mostar,  najavili  su štrajk upozorenja za 26. listopada 2017. godine ispred Centra za dijalizu sa željom da ukažu na dugogodišnje probleme s kojima se susreću dijalizni pacijenti u BiH.

''Pacijenti  koji najavljuju štrajk 26. listopada se planiraju isključiti dva sata s hemodijalize, odnosno odgoditi uključivanje dva sata u proces hemodijalize, što ne bi trebalo imati nikakve zdravstvene posljedice za njih, što nam je i najveća briga u ovom slučaju'', objasnila je liječnica Tomić.

Skinuti smo s liste

Kaže kako je najveći problem za ove pacijente  taj da ne mogu biti uvršteni na liste čekanja za transplantacije u europskom sustavu transplantacija (Eurotransplant). Ovi pacijenti  također traže poboljšanje sustava transplantacije i uspostavljanje donorske mreže u BiH.

''Nažalost, ovaj problem se treba rješavati sustavno na razini BIH, trebaju se donijeti odgovarajući zakonski okviri te raditi na osviještenosti građana o doniranju organa. Za pacijente koji su na dijalizu transplantacija je jedino pravo rješenje. Naime, radi se o relativno mladim ljudima, radno sposobnim, te bi transplantacija za njih značila uistinu mnogo'', rekla je liječnica Tomić.

Predsjednik Udruge kroničnih bubrežnih bolesnika HNŽ Blago Vidačković je nedavno za agenciju Anadoliju rekao kako se neusvajanjem izmjene i dopune Zakona o transplantaciji zanemaruju pacijenti hemodijalize.

"Mi smo imali više sjednica i bili smo prije tri mjeseca u Sarajevu tražeći da se uključimo u Europsku uniju za transplantaciju bubrega. Oni su nas odbili. Skinuli nas s liste jednostavno i nama sad drugo ništa ne preostaje nego da očajničkim potezom ukažemo na stanje u kojem se nalazimo", kazao je Vidačković za AA.

Vidačković je tada naveo da pacijenti dolaze na hemodijalizu u uvjetima koji nisu primjereni radu bilo koje zdravstvene ustanove.

Stari i novi aparati

"Prije svega, tražimo nove aparate za hemodijalizu i poboljšanje uvjeta rada u zgradi koja je u jako lošem stanju. Da liječnici i medicinske sestre nisu dobri, profesionalni i humani, kao što jesu nas bi već davno pola pomrlo", izjavio je Vidačković.

Predstojnica Klinike, u kojoj se trenutno dijalizira 90 pacijenata, pak tvrdi kako je situacija u Centru za dijalizu SKB Mostar bolja nego što se prikazuje.  

''Objekt u kojem radi Centar je stariji, u više navrata se renovirao, ali smatram da je  jedino pravo rješenje izgradnja novog objekta Centra za dijalizu. U Centru za dijalizu SKB Mostar trenutno se dijalizira 90 pacijenata. Aparati za dijalizu se redovito servisiraju te su u potpunosti ispravni za rad i ne ugrožavaju zdravlje pacijenata. Periodično dobivamo i nove aparate,  posljednja nabava aparata je bila 2015. godine, što znači da uz stare, imamo i najmodernije aparate za dijalizu'', rekla je liječnica. 

Edukacija liječnika za transplantaciju

Tomić kaže kako Centar koristi najkvalitetniji potrošni materijal.

''Federalni zavod za zdravstveno osiguranje i reosiguranje FBiH  zadužen je za nabavu potrošnog materijala za sve centre za dijalizu u FBiH. Dakle, radi se o najkvalitetnijem potrošnom materijalu od renomiranih proizvođača koji je isti za cijelu FBiH'', rekla je Tomić.

Dodala je kako SKB Mostar u skladu s planiranim razvojem programa transplantacije i donorstva u FBiH i BiH, te uključivanjem u Eurotransplant provodi edukaciju liječnika koji će se baviti područjem transplantacije.

''Može se zaključiti na kraju da je potrebno u cijeloj državi osigurati mogućnost transplantacije za sve pacijente na dijalizi, osigurati zakonsku potporu sustavu transplantacije i doniranja organa te uključivanje u europsku mrežu transplantacije i doniranja. To je jedino ispravno rješenje za dijalizne pacijente'', rekla je liječnica Tomić.

Kopirati
Drag cursor here to close