Genetičari upozoravaju

Biolozi u FBiH su diskriminirani

Udruženje genetičara u BiH upozorava na diskriminaciju biologa u FBiH
Sci-Tech / Znanost | 21. 12. 2023. u 10:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje genetičara u BiH, strukovno udruženje koje okuplja najveći broj biologa-genetičara, ukazalo je na sve prisutniju diskriminaciju i degradaciju biologa kao zdravstvenih suradnika širom FBiH, naglašavajući da se "uporište za to nalazi u važećim pravilnicima koji su doneseni uz političku podršku pojedinih lobija i u suprotnosti sa zakonskim aktima".

U Udruženju navode da je diskriminacija biologa započela usvajanjem Pravilnika iz 2020. godine, gdje su navedeni specijalisti medicinske biokemije i laboratorijske dijagnostike te inženjeri medicinsko-laboratorijske dijagnostike, a biolozi potpuno eliminirani kao zdravstveni suradnici, iako rade u mikrobiološkim, citološkim, patološkim, genetičkim, kao i laboratorijima nuklearne medicine.

''Usvajanjem spomenutog pravilnika započela je sveobuhvatna degradacija biologa u cijeloj FBiH, počevši od oduzimanja prava na samostalan rad, oduzimanja licenci, smanjenja plaća itd. Biolozi su godinama uspješno izvodili poslove u zdravstvenim laboratorijima, a nakon usvajanja Pravilnika ciljano se pozivaju inspekcije protiv pojedinaca. Nerijetko, inspekcija traži i mišljenje Prirodno-matematičkog fakulteta o pojedinim kandidatima i njihovim kompetencijama, neutemeljeno degradirajući status i instituciju univerzitetske diplome biologa'', ističe se u priopćenju Udruženja.

Eliminirani biolozi

Dalje se navodi da je u Tuzli 18. studenog ove godine donesen Statut Komore medicinskih biokemičara, iz kojeg su također eliminirani biolozi koji su bili članovi Komore. Ista Komora je predložila Nacrt zakona o Medicinsko-biokemijskoj djelatnosti, a koju mogu obavljati samo medicinsko-biokemijski zdravstveni radnici, gdje se prednost daje farmaceutima (specijalistima i magistrima), doktorima medicine i magistrima medicinske biokemije, iako je posljednja stručna kvalifikacija koja se stječe nakon završenog Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, a nikako u BiH.

''Nakon usvajanja novog Statuta uslijedilo je pismeno izjašnjenje predsjednika Komore medicinskih biokemičara u kojoj predsjednik, kao zvaničan stav Komore, navodi da biolozima i kemičarima "nije mjesto" u zdravstvenim ustanovama'', navodi se u priopćenju.

Rezimirajući proteklo desetljeće i položaj biologa, u Udruženju podsjećaju da su u periodu od 2005. godine šefovi laboratorija bili specijalisti medicinske biokemije i to inženjeri kemije, farmaceuti (specijalisti i magistri farmacije) te biolozi i to svi zaposleni na poziciji biokemičar. Podvlači se da stručno zanimanje biokemičar, prema međunarodnoj i Federalnoj klasifikaciji zanimanja, pripada razredu biologije i vodi se pod istom šifrom.

Tko su diplomirani inženjeri biokemije

Sljedeći Zakon o zdravstvenoj zaštiti je usvojen 2010., a Pravilnik koji se veže za ovaj zakon dvije godine kasnije. Ni u tom Pravilniku, kako se naglašava u priopćenju, nije jasno obrazloženo tko su diplomirani inženjeri biokemije, jer se taj kadar ne školuje u BiH.

''Zakon o zdravstvenoj zaštiti jasno definira da su zdravstveni suradnici "osobe koje nisu završile obrazovanje zdravstvenog usmjerenja, a rade u zdravstvenim ustanovama i sudjeluju u dijelu zdravstvene zaštite". Zakon o evidencijama u oblasti zdravstva čak navodi da zdravstveni djelatnici i suradnici "svojim potpisom potpisuju navode i rezultate pregleda, odnosno drugih zdravstvenih usluga ili medicinskih mjera", ističe se u priopćenju.

Udruženje genetičara posebno naglašava nemjerljivu važnost polja djelovanja biologa: očuvanje biološke raznolikosti i okoliša, istraživanje evolucijskih procesa, sigurnost hrane i analize prisustva genetičkih modifikacija, genetičko inženjerstvo i biotehnologija u smislu doprinosa u farmaciji, poljoprivredi i medicini, forenzika i utvrđivanje srodstva među živim bićima.

''U konačnici, biologija, istražujući molekulske i ćelijske procese, ima esencijalnu ulogu u medicinskim istraživanjima uzroka bolesti te u uspostavljaju i optimiziranju sistema za biokemijsku, mikrobiološku, molekulsku dijagnostiku uključujući i genetičku analizu što je neophodno za prevenciju ali i uspješno liječenje bolesti'', navodi se u priopćenju.

Doprinos biologa

Udruženje naglašava da se ne smije zaboraviti ni značajan doprinos biologa u našoj zemlji koji su dali početkom 2000-ih uvođenjem i primjenom prve masovne DNK identifikacije žrtava rata, kao i tijekom pandemije COVID-19 kada su nesmetano, čak favorizirano, radili u svim javnim i privatnim laboratorijima u procesu molekulske dijagnostike.

''Kome i zašto smetaju biolozi u FBiH, zašto se provodi selektivna primjena specijalizacije za zdravstvene suradnike i tko i zašto tjera mlade stručnjake iz najpropulzivnije nauke današnjice iz Bosne i Hercegovine?'', zaključuje se u priopćenju Udruženja genetičara u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close