Mediji

Žurnal i Buka na meti hakerskih napada

Za napade koji su se desili u prva tri dana, Avdić kaže da potiču iz Bosne i Hercegovine, a nakon toga su, kako kaže, nastavljeni od strane servera koji djeluju ''sa svih strana svijeta'' što je i uobičajeno za takve vrste online napada.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 02. 2021. u 18:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Online magazini Žurnal i BUKA su već peti dan zaredom izloženi hakerskim napadima, potvrdili su za Media.ba urednici tih medija.

Selvedin Avdić, urednik Žurnala, kaže da su napadi počeli 18. veljače i da je riječ o DDoS napadima velikog intenziteta što je onemogućilo pristup tom site-u puna tri sata. Tehnička podrška Žurnala je, kako kaže Avdić, bila primorana prebaciti site na drugu lokaciju, odnosno na novi server.

''Ono što posebno zabrinjava je to što se radi o neuobičajno upornom napadu. Mi kad smo prebacili site na novi server i postavili taj cloud, onda je uslijedio još žešći napad ne bi li se oborio taj cloud'', kaže Avdić.

Za napade koji su se desili u prva tri dana, Avdić kaže da potiču iz Bosne i Hercegovine, a nakon toga su, kako kaže, nastavljeni od strane servera koji djeluju ''sa svih strana svijeta'' što je i uobičajeno za takve vrste online napada.

Avdić kaže da napadi još uvijek traju i da je zbog toga otežan pristup site-u, te da, s vremena na vrijeme, moraju isključiti ''protok prema zemljama odakle dolaze napadi'' zbog čega je u nekim zemljama nemoguće pristupiti Žurnalovom site-u.

Budući da je riječ o krivičnom djelu, hakerski napadi na Žurnal su prijavljeni policiji iz koje, kako tvrdi Avdić, nitko nije reagirao.

''Ne znam šta je razlog tome. Ili to što oni nisu nisu zainteresirani da zaštite novinare ili su oni jednostavno nesposobni za rad sa ovakvim kriminalom. Ne znam što je od to dvoje, ali ono što mi imamo kao rezultat jeste da smo mi ovdje potpuno nezaštićeni'', kaže Avdić.

Osim hakerskih napada na Žurnal, u istom razdoblju se, već peti dan zaredom, događaju i hakerski napadi na portal BUKA, a budući da su ti napadi datumski povezani, glavni i odgovorni urednik tog portala Aleksandar Trifunović kaže da su ta dva medija u kontaktu radi pružanja eventualne pomoći jedni drugima jer ''se očigledno radi o istom centru odakle dolaze ti napadi''.

Trifunović za Media.ba kaže da takvi napadi otežavaju novinarski posao jer u momentu kad treba da ''kreirate tekstove, materijale za vaš magazin, vi se bavite obranom od napada koji, evo, već svaki dan traju''.

Svaki od napada se shvata ozbiljno i prijavljuje, a Trifunović kaže da, uglavnom sve završi na prijavi. Za Media.ba se prisjetio i hakerskog napada koji se dogodio prošle godine kada su site-a izbrisane sve fotografije iz razdoblja 2018. i 2019. godine.

“Radi se o komplet arhivama naših agencijskih fotografija koje smo imali i koje vi možete vratiti jednu po jednu, a radi se o tisućama tekstova”, kaže Trifunović.

Dodao je i da je jedna od posljedica hakerskih napada i ta što oni mogu utjecati na smanjenje prihoda od oglašavanja jer, kako kaže, ''nitko neće da se oglašava na site-u kojem je težak pristup''.

Kopirati
Drag cursor here to close