xTend

Zahtjev jednog šeika: Što povezuje Livno i Mostar s međunarodnim tržištem nekretnina?

Inovativna platforma, nastala je dijelom i u Linnovate-ovom inkubatoru, a riječ je o marketinškom alatu za prodaju nekretnina koji pomiče granice prodajnog procesa u virtualnom prostoru.
Sci-Tech / Tehnologija | 03. 11. 2021. u 11:37 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamislite sjedite na kavi s prijateljicom i na mobitelu birate stan koji želite kupiti. Birate podne površine u dnevnim i spavaćim sobama, pločice za kuhinju i kupatilo, boju zidova, fasadu kuće - sve što želite za svoj novi dom. Jednostavno rečeno - stvarate stan po vašim željama. Zvuči nestvarno?

No, upravo to bio je cilj Livnjaku Marinu Joziću, vlasniku tvrtke COX 4 d.o.o. iz Mostara, prilikom stvaranja platforme xTend, jedinstvenog, inovativnog marketinškog alata za prodaju nekretnina koji je prvi put javnosti predstavljen na konferenciji NEXT Linnovate Tehnološkog parka, čiji je, jedan od četvorice osnivača, upravo Jozić.

Foto:Facebook / Marin Jozić vlasnik tvrtke COX 4 d.o.o. iz Mostara

Inovativna platforma xTend, nastala je dijelom i u Linnovate-ovom inkubatoru, a riječ je o marketinškom alatu za prodaju nekretnina koji pomiče granice prodajnog procesa u virtualnom prostoru. Ona prilagođava pogled buduće imovine prema vašim željama. Na temelju vaših uputa implementiraju se materijali na cijelim površinama imovine koji će odgovarati stvarnosti.

Ono sa šeicima, nije to zezancija

Ideja za ovom aplikacijom rodila se u proljeće 2015. godine, nedugo što je Marin pokrenuo svoju privatnu firmu. A nastala je, ni manje ni više, nego na zahtjev jednog Arapskog šeika. Novac nije bio problem, trebalo je samo ''ispuniti šeikovu želju''.

''Ono sa šeicima, nije to zezancija'' govori za Bljesak.info Marin. ''Ono je zbilja tako bilo. Radili su zgradu na Ilidži i tražili nešto revolucionarno na web-u da imaju kako bi, pretpostavljam, odmah zainteresiranim kupcima mogli prodavati stanove. Dva sam tjedna istraživao što bi mogao napraviti, i tada dobijem ideju''.

Priča je završila tako da je sve propalo zbog nemogućnosti isporuke proizvoda Arapima u roku. NO, Marin je nastavio raditi na ovoj ideji.

Shvatio je da za ovim postoji potreba na tržištu, te su razvili jedan funkcionalni prototip i tražili partnere. Firma je radila odlično, govori, stizale su i nagrde. Ali pred jednu Novu godinu otvorila se i potencijalna investicija u Stockholmu. S obzirom da Šveđani tada idu na godišnji odmor, dogovoreno je da se nakon godišnjeg za njih napravi jedan prototip i ako bude dobro uložit će u njega.

Međutim, kako je firma radila i na našem tržištu, zbog uobičajenog problem naplate potraživanja u našem poslovnom svijetu, umjesto ugovora sa Šveđanima, u roku od tri dana, Marinova firma je našla se pred bankrotom.

''U prvih 20 dana sam išao na posao svaki dan i samo igrao igrice. Kavečer sam se vraćao kući. Nisam mogao o ničem drugom razmišljati, trebao sam se opustiti. Firma je bila skoro 100.000 KM u minusu. Otišao sam do računovodstva i rekli su mi: '1.500 KM je bankrot i nikom ništa'. Odlučio sam da neću, da ću se pokušati izvući'', govori.

Ideja za Tehnološkim parkom u Livnu

U trenutku kada se to događalo, govori, mislio je da je kraj svijeta, da je to najgora stvar u životu. Ali, sada, s odmakom može reći kako je to bila najbolja stvar u životu. Uspjeh je, objašnjava, bio izboriti se sa sobom.

''Uspjeli smo dogovoriti posao s jednim klijentom iz Njemačke, s kojim i danas surađujemo. Radio sam, zarađivao novac i vraćao dug. A onda, u slobodno vrijeme, krenula je ideja o osnivanju Tehnološkog parka u Livnu, gdje se vrlo brzo pojavio i Mate Rimac kao partner'', govori.

Foto:Facebook / Inovativna platforma xTend prvi put predstavljena na konferenciji NEXT Linnovate Tehnološkog parka

Upravo Linnovate bit će mjesto pokretanja inovativne platforme xTend jedinstvenog, inovativnog marketinškog alata za prodaju nekretnina. Cilj stvaranja ove aplikacije, što je i ostvareno, bio je prevladati određene izazove: udaljenost kupca, vizualizacija nekretnine i ono najvažnije - probuditi emociju kod kupca.

Aplikacija koja će povezati Livno, gdje namjeravaju raditi vizualizaciju, i Mostar, gdje se radi software, namijenjena je za američko i europsko tržište - Kanada, SAD, Njemačka, Švicarska i skandinavske zemlje.

Video: xTend Official Promo

''Teren pripremamo duži niz godina. Njemačka nam je nekako najprirodnija s obzirom da već šest godina kao pružatelj usluga radimo tu, imamo reference, preporuke i najlakše je uči na tržište gdje već postojite'', govori.

''Naši kupci su oni ljudi koji prave nekretnine za prodaju, a njima ovaj alat treba da oni svojim kupcima mogu pokazati što nude'', objašnjava. 

Jozć je poprilično oprezan s izjavom je li ovo prva ovakva aplikacija u svijetu, za Bljesak.info govori još uvijek nisu pronašli aplikaciju koja poput ove zatvara cijeli jedan krug od ponude do prodaje nekretnine.

''Ima firmi koje rade individualne projekte, ali nema nitko tko je riješio distribuciju i nadogradnju. Mi možemo urediti jednu kuću i odmah idući tjedan novu. Nismo još nigdje našli da je netko napravio slično'', objašnjava.

Platforma xTend napravljena je kao video igrica, ne treba vam više od tri minute da se snađete u njoj - kakav vanjski izgled nekretnine želite, sobe, dnevni boravak prepuštene su samo vašim željama.

Kopirati
Drag cursor here to close