Saznajte

Zablude o punjenju i bateriji mobitela

Kada baterija vašeg pametnog telefona dostigne 100%, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99%, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100% i na taj način održavala potpunu napunjenost.
Sci-Tech / Tehnologija | 24. 02. 2020. u 18:00

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da li punjenje telefona tijekom cijele noći skraćuje životni vijek baterije? Evo odgovora na mnoge zablude koje prate baterije mobitela.

Punjenje tijekom noći dovodi do preopterećenja baterije

Iako krajnji cilj ovog mita nije u potpunosti neistinit, radi se, ipak, o pogrešnoj pretpostavci. Mnogi vjeruju da ostavljanje telefona na punjaču tijekom noći može dovesti do problema povezanih s punjenjem ili do kraćeg života baterije. Ipak, pametni telefoni su dovoljno pametni da spriječe preopterećenje baterije.

Međutim, postoji problem 'otrovnog punjenja', što može dovesti do kraćeg života baterije.

Kada baterija vašeg pametnog telefona dostigne 100%, punjenje se automatski isključuje. Jednom kada baterija padne na 99%, baterija se polako ponovo puni da bi se vratila do 100% i na taj način održavala potpunu napunjenost.

Iako je to problem, mnogi proizvođači danas usporavaju brzinu punjenja telefona kada dođe do 80% ili imaju slične ''taktike''.

Ukratko, punjenje telefona preko noći definitivno neće preopteretiti bateriju.

Ako se baterija uvijek isprazni do kraja, trajat će duže

Ovo možda ima najveći kontraefekt od svih mitova. Suprotno uvriježenom mišljenju, puštanje da se baterija uvijek isprazni do kraja i punjenje odjednom apsolutno ne štiti dugovječnost.

U stvari, mnogi stručnjaci su izjavili da je idealan način da koristite bateriju pametnog telefona tako što ćete je napuniti kad približno dostigne nivo od 20-30%, što bi trebalo biti optimalno za dugovječnost baterije.

Za one koji imaju adaptere za brzo punjenje, idealno je da svoje telefone napune kada imaju oko 20% baterije, i onda da ih pune do oko 90%.

Punjenje na hladnim površinama štiti bateriju

Neki telefoni se griju prilikom punjenja. Kao rezultat toga, mnogi smatraju da je bolje ako stave telefon na hladnu površinu ili ispred ventilatora dok se puni.

Iako je istina da toplina može usporiti rad telefona i negativno utjecati na bateriju, postavljanje na hladnu površinu nije rješenje. Zapravo, držanje na hladnim površinama kada se telefon puni dovodi do stvaranja metalnog litija u baterijama.

Ovo doprinosi još bržem pražnjenju, piše 91mobiles.

Korištenje telefona tijekom punjenja utječe na životni vijek baterije

Ne, korištenje telefona dok je napunjen ne utječe na dugovječnost baterije.

Jedini utjecaj koji ovo ima je da punjenje može potrajati duže, što također ne bi trebalo biti veliki problem ako na telefonu ne obavljate nešto previše zahtjevno dok se puni.

Međutim, budite sigurni da ne ubrzavate propadanje baterije koristeći telefon dok je na punjaču.

Uključen Wi-Fi troši puno baterije

Ovo je jedna od glavnih zabluda koje mnogi imaju u vezi s baterijama pametnih telefona.

Čak i ako je Wi-Fi uključen svo vrijeme dok je telefon na punjaču, to troši malo energije. Vrlo mali dio baterije vašeg telefona bit će istrošen ako stalno ostavljate Wi-Fi uključenim.

Sljedeći put kad odlučite da isključite Wi-Fi, imajte na umu da će to učiniti mnogo više koristi za vaš novčanik zbog uštede mobilnih podataka, nego što će donijeti štete baterijii.

Kopirati
Drag cursor here to close