Stigao na naše tržište

Xiaomi 14 Ultra službeno predstavljen u Barceloni

Glavna zvijezda je svakako novi Xiaomi 14 Ultra, koji je prije tri dana premijeru doživio u Kini, ali za tamošnje tržište.
Sci-Tech / Tehnologija | 25. 02. 2024. u 19:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Index.hr / Xiaomi 14 Ultra službeno predstavljen u Barceloni

XIAOMI je danas u sklopu MWC sajma u Barceloni, najvećeg svjetskog događaja u industriji mobilnih uređaja, službeno predstavio Xiaomi 14 seriju pametnih telefona. Glavna zvijezda je svakako novi Xiaomi 14 Ultra, koji je prije tri dana premijeru doživio u Kini, ali za tamošnje tržište.

Tako Xiaomi 14 Ultra predstavlja kao svoj top model, s naglaskom na kameru, odnosno fotografske i video mogućnosti, ali ne treba zanemariti ni njegove druge karakteristike, koje ga svrstavaju u premium kategoriju.

Radi se o mobitelu klasične veličine za današnje pojmove, s dimenzijama 161.4 x 75.3 x 9.2 mm i masom od 224 grama. Kućište je otporno na vodu i prašinu što potvrđuje i sada već standardni IP68 certifikat (30-minutni boravak u vodi na 1.5 m dubine).

Xiaomi 14 Ultra - kamere

Kako bi mobilnu fotografiju učinio još boljom, Xiaomi je u ovaj uređaj ugradio čak četiri kamere rezolucije 50 megapiksela, ali s različitim žarišnim duljinama. Primarna kamera tako dolazi s novim Sony LYT-900 senzorom veličine 1 inča i žarišnom duljinom od 23 mm.

Dakle radi se o standardnoj širokokutnoj kameri, koja je uz pomoć zaista velikog senzora u mogućnosti okidati visokokvalitetne fotografije i u najlošijim uvjetima osvjetljenja. Pored toga, donosi f/1,63–ƒ/4,0 otvor blende, optičku stabilizaciju i višesmjerni PD autofokus koji posao odrađuje u kombinaciji s laserskim fokusom, javlja Index.

Video: YouTube

Druga kamera donosi periskop leću s optičkim povećanjem od 5x. To znači da se nakon zumiranja kvaliteta fotografije ne smanjuje kao što je slučaj kod digitalnog povećanja. Ova leća s najvećim stupnjem povećanja na ovom senzoru ima ekvivalent žarišne duljine od 120 milimetara.

Imamo f/2.5 otvor blende i Dual-Pixel autofokus. Zanimljivo je da se maksimalno povećanje od 5x može koristiti i na vrlo kratkim razdaljinama, u ovom slučaju već na 30 cm.

Treća kamera donosi optičko povećanje

Treća kamera također donosi optičko povećanje, ali 3.2x. Svrha ove telefoto kamere je omogućiti različite stupnjeve optičkog povećanja bez gubitka kvalitete. Konkretno, da ove kamere nema, za zumiranje npr. 4.9x koristila bi se primarna kamera, i to digitalno, što bi u mnogim slučajevima rezultiralo manjom kvalitetom fotografije.

Njezin ekvivalent žarišne duljine je 75 mm, ima f/1.8 otvor blende, a koristi Dual-Pixel tehnologiju autofokusa. I ova kamera može snimati iz neposredne blizine, i to sa samo 10 cm razdaljine.

Video: YouTube

Četvrta kamera je ultraširokokutna. Kut koji pokriva iznosi 122 stupnja, a ekvivalent žarišne duljine je 12 mm. Ovakva kamera često može poslužiti za grupne fotografije da svi prisutni stanu u kadar ili da pokrije što više detalja u malom, skučenom prostoru. Uz Dual-Pixel tehnologiju, koristi i TOF 3D senzor za precizno fokusiranje.

Za selfie entuzijaste, Xiaomi 14 Ultra nudi 32 MP kameru s f/2.0 otvorom blende te mogućnost snimanja 4K 30 fps i 1080p 30/60 fps videa.

Videokamera

Što se videa tiče, ovo je drugi uređaj na tržištu, nakon Samsunga Galaxy S24 Ultra, koji je u stanju snimati 4K video pri 120 fps frekvenciji. Ovaj podatak nam sada govori da je vrijeme Full HD, odnosno 1080p videa davno prošlo, te da je 4K standard.

Naravno, pored 120 fps, Xiaomi 14 Ultra omogućuje snimanje i 30 fps te 60 fps 4K videa. Za one koji već sad žive u budućnosti, tu je i snimanje 8K videa u 24 ili 30 fps načinu. Kako bi zvuk snimljenog videa bio što uvjerljiviji, Xiaomi je u uređaj ugradio dodatni mikrofon kako bi formirao niz od njih četiri, što omogućuje simultano snimanje okružujućeg i usmjerenog zvuka.

Xiaomi 14 Ultra također donosi mogućnost odabira 2.39:1 omjera stranica prilikom snimanja videa, koji odgovara kino standardu. Naravno, ova značajka ima smisla u slučaju da posjedujete odgovarajući monitor.

Procesor i memorija

Uređaj je pokretan najnovijim Qualcommovim procesom - Snapdragon 8 Gen 3, dakle istim koji je ugrađen u Samsung S24 seriju, kao i mnoge druge top modele temeljene na Androidu. U njemu kuca osam jezgri u rasporedu 1+3+2+2.

U prijevodu, najjača Cortex X-4 jezgra kuca na taktu od 3.2 GHz i zadužena je za najzahtjevnije zadaće. Ostale skupine jezgri kucaju na nižim frekvencijama i njihov rad se raspoređuje prema potrebi, odnosno težini zadatka koji obavljaju. Ovakav raspored u pravilu osigurava visoke performanse u kombinaciji s energetskom učinkovitošću, odnosno maksimalnom štednjom baterije.

Video: YouTube

Prema informacijama dobivenim od Xiaomija, na našem tržištu će biti dostupna varijanta sa 16 GB RAM-a u kombinaciji s 512 GB interne memorije.

Baterija

Baterija uređaja ima kapacitet od pozamašnih 5300 mAh, dakle više od trenutno najjačeg Samsunga. Koliko će mu to u praksi donijeti prednosti, pokazat će prvi testovi. No Xiaomi 14 Ultra nudi brže punjenje.

Naime, brzo žično punjenje ima snagu od 90 W, a bežično 80 W. Dakle, ovaj uređaj će se napuniti otprilike dvostruko brže nego Samsung Galaxy S24 Ultra, čija najveća brzina punjenja iznosi 45 W.

Zaslon

Kad je zaslon u pitanju, spomenimo da je izrađen u LTPO AMOLED tehnologiji, što je sada već neka vrsta standarda. Rezolucija iznosi 1440 x 3200 točaka, a stopa osvježavanja 120 Hz. Omjer stranica je 20:9, a tu je i zaštitni sloj Xiaomi Longjing Glass koji će ga čuvati od ogrebotina.

Cijena i dostupnost

Na europskom tržištu će na izbor biti dvije boje - crna i bijela. Za one koji su očekivali titansko kućište, loša vijest je da će takva varijanta ostati ekskluzivna za kinesko tržište.

Cijena 16/512 GB varijante iznosit će 1499 eura. Hoće li se u međuvremenu pojaviti i druge konfiguracije, za sada ostaje nepoznanica. U trgovinama će navedeni model biti dostupan sredinom ožujka.

Kopirati
Drag cursor here to close