Usvojena Odluka u EU: Jedan punjač za sve male elektronične uređaje

Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio je velikom većinom prijedlog zakona kojim se uvodi jedinstveni punjač za male elektroničke uređaje.
Sci-Tech / Tehnologija | 20. 04. 2022. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan je objavila kako je njen Odbor za zaštitu potrošača Europskog parlamenta usvojio danas velikom većinom prijedlog zakona kojim se uvodi jedinstveni punjač za male elektroničke uređaje.

''Ovo su uistinu odlične vijesti za građane! Svi mi kod kuće imamo ladicu punu starih punjača, a opet svako malo moramo kupovati nove. Prema mom nedavnom istraživanju 92,9 posto hrvatskih građana podržava uvođenje istog punjača za male uređaje.

Više od deset godina Europski parlament traži uvođenje jedinstvenog punjača. Moja prva rasprava na tu temu bila je još davne 2013. čim sam došla u Parlament. Da se ovaj zakon donio kad smo tražili u okoliš ne bi bilo bačeno 130 tisuća tona punjača, a građani ne bi bili primorani iznova kupovati nove'', objasnila je Biljana Borzan, javlja Zimo.

Prijedlog Parlamenta je proširio popis elektroničkih uređaja za koji će se koristiti isti punjač USB-C te uz mobitele, tablete, kamere, zvučnike, igraće konzole, obuhvatio i laptope, e-čitače, slušalice, tipkovnice, miševe, ekrane, printere, navigacijske uređaje, digitalne radio uređaje, elektroničke igračke, pametne satove, uređaje za osobnu njegu i slično.

Iznimno je važno da se ovaj zakon kvalitetno provodi, odnosno da mobiteli bez punjača budu jeftiniji u prosjeku za 50-ak KM. Procjena je da će ovim prijedlogom građani EU godišnje uštedjeti 250 milijuna eura.

''Upravo zato smo osigurali redovite revizije zakona kako bi uistinu ostvario svoju namjeru'', kazala je Borzan.

Kopirati
Drag cursor here to close