Dani koji se pamte

Uoči Vision Days konferencije: Intervju s Denisom Mihićem o ključnim aspektima IT sigurnosti i razvoju kompanija

Tema konferencije, "IT sigurnost je u vašim rukama", naglašava važnost informacijske infrastrukture i njezine sigurnosti za uspješan rast i razvoj kompanija.
Sci-Tech / Tehnologija | 26. 02. 2024. u 11:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razgovoru s Denisom Mihićem, istražit ćemo očekivanja, izazove i značaj prvog izdanja konferencije Vision Days, zakazane za 23. i 24. svibnja 2024. godine u CineStaru, Mostar.

Tema konferencije, "IT sigurnost je u vašim rukama", naglašava važnost informacijske infrastrukture i njezine sigurnosti za uspješan rast i razvoj kompanija.

Ova ekskluzivna razmjena ideja donosi nam perspektivu eminentnih stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u velikim IT korporacijama, europskim i svjetskim projektima, s posebnim naglaskom na regionalne IT stručnjake i certificirane stručnjake za Cyber Security. 

Kako ste došli na ideju za održavanje IT konferencije u Mostaru?

Preko 20 godina rada u struci, preko 15 godina predavačkog iskustva na konferencijama vezanim za oblast IT sigurnosti, kao i suradnja sa vrhunskim regionalnim IT stručnjacima, pokrenulo je u meni želju da na neki način dio te priče dovedem u Mostar.

Nažalost, u posljednje vrijeme svjedoci smo porasta broja cyber napada u domaćim kompanijama u odnosu na prethodne godine. Nekada smo mislili da se to događa negdje daleko, da se napad na informacijski sustav  nama ne može desiti. Međutim, svaki izlazak na internet nosi određenu dozu rizika. Da bismo izbjegli takve situacije, neophodno je educirati sve zainteresirane strane i ponuditi im dobre primjere iz prakse, takozvane “case study slučajeve”. 

Zato su tu sa nama u Mostaru, 23.u 24.5. ove godine, vrhunski stučnjaci iz svijeta  IT sigurnosti, koji će putem praktičnih primjera podijeliti svoje bogato iskustvo i znanje sa sudionicima Vision Days IT konferencije.

Ovo je prva "case study" konferencija u Mostaru. Što ona podrazumijeva?

Nakon deset godina djelovanja kompanije DNS IT Consulting and Services ukazala se potreba da se pristupi novom obliku ulaganja, odnosno, želimo započeti jednu novu eru u svome poslovanju, a to je kontinuirano ulaganje u razvoj ljudskih potencijala. Ova konferencija će biti drugačija jer je okrenuta običnom čovjeku, djelatniku, koji se u svome radu susreće sa mnoštvom izazova u smislu cyber sigurnosti, ali i mendžmentu kompanija, kako bi shvatili važnost ulaganja u iste. Predavanja će biti koncipirana isključivo na case study slučajevima, odnosno, studijama slučaja, praktičnim primjerima sa kojima su se naši predavači susretali za vrijeme svog dugogodišnjeg iskustva te načinima na koji su ih rješavali. Pošto na IT konferencijama obično sudjeluje veliki broj učesnika, to je odlična prilika kompanijama za networking. Zbog svega toga, odlučili smo se na ovaj koncept konferencije.  Inspiracija za organizaciju je također i u želji da Mostar dobije jedan ovakav događaj, koji će, nadamo se u budućnosti prerasti u prepoznatljiv brend, što je Grad i prepoznao, te je stoga i jedan od pokrovitelja.

Danas su cyber prijetnje jedan od glavnih razloga prekida poslovanja, a svatko od nas može biti najslabija ili najjača karika u obrani kompanije od cyber napada. Kako možemo biti spremni za nevidljivog neprijatelja?

Ono što sigurno znamo jeste da 100% zaštita ne postoji. Edukacija je jedna od ključnih stvari za podizanje svjesti o cyber kriminalu i svemu što se danas događa u „virtualnom“ svijetu. Ulaganje u infrastrukturu je neophodno jer tehnologija jako brzo napreduje a samim tim i cyber napadi postaju sofisticiraniji.

Kakva su predviđanja za budućnost, očekuje li nas porast cyber napada?

Na jednom od svojih predavanja u proteklom periodu sam pokazivao i statističke podatke koliki je porast cyber napada. Godišnji udio organizacija pogođenih napadima ransomwarea diljem svijeta od 2018. do 2023. se kreće od 55% (2018) pa sve do 72,7% za proteklu godinu.

Što onda možemo kazati, koliki je značaj održavanja ove konferencije u kompanije i institucije u Mostaru, ali i sam grad Mostar? U čemu se on ogleda?

Značaj je zaista ogroman, posebice ako uzmemo u obzir da u Hercegovini imate veliki broj tvrtki koji su veoma ozbiljni proizvođači i izvoznici u Europi, a ovakav događaj se nikada nije održavao na ovom području. Prije svega, želim istaknuti da je ovo jedinstvena prilika da upoznate predavače sa ogromnim predavačkim i inženjerskim iskustvom na jednom mjestu.

U konačnici, u Mostar smo uspjeli dovesti velika predavačka imena, kao i više od 200 sudionika iz cijele BiH. Slogan konferencije je VISION DAYS „Dani koji se pamte“, jer smo sigurni da će svi sudionici sa konferencije izaći sa sasvim drugačijim pogledima na IT sigurnost.

Kome je namijenjena, odnosno tko može biti sudionik?

Konferencija je namijenjena prvenstveno IT stručnjacima kao i menadžmentu kompanija, a sudionik može biti svako ko kupi konferencijsku kotizaciju u kojoj su uključena 2 dana predavanja, kave pauze i osvježenja, ručak  oba dana u Hotelu Mepas, kao i pokloni sponzora. Upravo je završila prodaja Early Bird kotizacija gdje smo izuzetno zadovoljni odzivom. Sada je u tijeku prodaja Regular kotizacija, a vise detalja svakako mozete dobiti na oficijenoj web stranici konferenciji https://www.visiondays.ba

Konferencija će okupiti renomirane regionalne predavače. Koji su to predavači i teme o kojima će govoriti?

Velika predavačka imena ovo proljeće dovodimo u Mostar, a vjerujemo da je ovo tek početak jedne nove IT konferencije, koja će postati tradicija u našem gradu. Predavači koje smo uspjeli dovesti u Mostar dolaze iz cijelog regiona, od Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije i naravno Bosne i Hercegovine. Teško mi je sad izdvojiti bilo koga jer su sve to velika imena i stručnjaci u svojim oblastima. Fokus ove prve VISION DAYS konferencije će svakako biti tema IT sigurnosti kroz dva paralelna tracka IT Security i DevOps gdje će biti održano 20 predavanja u 2 dana konferencije.

Karijeru ste započeli relativno davno. Kako je došlo do toga i koji je to put bio?

Karijeru sam započeo u međunarodnim organizacijama od misije UN-a, do OESS misije u BiH pa sve do bankarskog sektora. Uglavnom uvijek se radilo o velikim korporacijama i imalo se dosta toga za vidjeti i naučiti. Ustvari cijeli moj život od ranog djetinjstva pa do danas je informatika. Često volim reći da je put bio od Commodore 64 računara pa sve do današnjeg cloud computinga.  Želio sam pokrenuti neku svoju priču, krenuo sam sa edukacijama jer sam i zvanični Microsoft trener, pa do sistemske integracije servisa u srednjim i velikim kompanijama u regionu.

Prije deset godina sam osnovao svoju tvrtku DNS IT Consulting & Services koja se bavi sistemskim integracijama, IT sigurnošću kao i IT edukacijama.  Najbolja reklama je i dan danas preporuka zadovoljnog klijenta. Rasli smo i razvijali se postupno i sada  smo prepoznatljivi na tržištu gdje čuvamo naš slogan tvrtke: Sigurnost, Pouzdanost, Dostupnost. 

Kao predavač bili ste sudionik mnogih konferencija. Koju možete izdvojiti kao najznačajniju za vašu karijeru?

Da, predavač sam već godinama na svim konferencijama u regionu, a i šire. Kao najznačajniju za moju karijeru svakako bih izdvojio Microsoft Network, konferenciju koja se tako tada zvala, gdje sam prvi put debitirao kao predavač na tako velikom događaju. Od tada sam redovan predavač, gdje dijelim binu sa renomiranim IT stručnjacima koji su danas prije svega moji prijatelji, pa onda kolege.

Sada ste i s druge strane, organizacijske. Je li teško pripremiti, ostvariti zamišljeno? Što će biti najveći izazov u organizaciji?

Za mene osobno najveći izazov u organizaciji ovako velikog događaja predstavljaju zadaci koji nisu vezani za IT struku, ali uz ostale ljude u timu vjerujem da će biti sve onako kako smo zamislili. Naš cilj je da svi sudionici ove Konferencije, posebno naši gosti u Mostaru, budu zadovoljni cjelokupnom organizacijom i onim što ćemo im ponuditi. Volim skromno reći da ćemo mi kao organizatori biti zadovoljni onoliko koliko budu zadovoljni naši posjetitelji. U današnje vrijeme se te povratne informacije jako lako i brzo dobiju, od evaluacije sudionika do postova na društvenim mrežama. Nama će utisci posjetitelja nakon konferencije biti putokaz za dalje. Na taj način ćemo dobiti smjernice što ljude zanima i koga bi iduće godine voljeli slušati.

Za kraj, možete li nam reći na koji način do kotizacija za konferenciju?

Želim se zahvaliti vama i svim medijima koji su nas podržali i objavili vijesti vezane za Vision Days IT konferenciju. Svi koji su zainteresirani, mogu se registrirati i preuzeti kotizacije vrlo lako putem oficijelne web stranice konferencije visiondays.ba ili direktno na linku.

Važno je napomenuti da se  kompanijama koje kupe 5 i više kotizacija, odobrava popust u iznosu od 5%.

Vidimo se u Mostaru, 23.i 24.05. ove godine uz slogan konferencije VISION DAYS "Dani koji se pamte".

Kopirati
Drag cursor here to close