Sam Altman

Tvorac ChatGPT-a, koji je upozoravao na opasnosti umjetne inteligencije, izbačen iz kompanije

Odbor je naveo da Altman nije bio "iskren u svojoj komunikaciji" i da je to naškodilo njegovoj sposobnosti da izvršava odgovornu ulogu.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 11. 2023. u 11:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sam Altman više nije šef kompanije "OpenAI", nakon što su ga članovi glavnog odbora smijenili jer su izgubili vjeru u njegovu sposobnost da vodi kompaniju.

Odbor je naveo da Altman nije bio "iskren u svojoj komunikaciji" i da je to naškodilo njegovoj sposobnosti da izvršava odgovornu ulogu.

Val uzbuđenja

Kompanija "OpenAI", koja je stvorila ChatGPT, pokrenula je ogroman val uzbuđenja krajem prošle i početkom ove godine zbog mogućnosti umjetne inteligencije.

Tridesetosmogodišnji Altman, koji je vodio i pomogao u pokretanju firme, također je postao i neka vrsta glasnogovornika za čitavu industriju UI. Upozoravao je i na opasnost od prebrzog razvoja i mogućnosti UI, a svjedočio je i pred Kongresom SAD.

''Bilo je ovo transofmativno iskustvo za mene, ali nadam se i za čitav svijet. Najviše od svega sam volio da radim sa talentiranim ljudima. O tome šta ću dalje, obavijestit ću vas kasnije'', napisao je Altman na društvenim mrežama.

Odbor kompanije je naveo je da je zahvalan za sve doprinose Altmana, ali članovi smatraju da je vrijeme za novo vodstvo.

''Više nemamo povjerenje u njegovu sposobnost da vodi 'OpenAI', ističe se, između ostalog, u priopćenju.

Brojne reakcije

Vijest o smjeni pokrenula je brojne reakcije u industriji UI. Bivši šef "Googla" Eric Schmit nazvao je Altmana "svojim herojem", dodajući da je promijenio "kolektivni svijet zauvijek".

Predsjednik i suosnivač kompanije "OpenAI" Greg Brookman rekao je da je šokiran potezom odbora i najavio da će dati otkaz na svoju poziciju u firmi nakon što je Altman smijenjen.

''Izuzetno sam ponosan na ono što smo zajedno napravili u mom apartmanu prije osam godina. Prošli smo kroz svašta i postigli mnogo toga uprkos izazovima koji su se činili nemogućim za prevazići. Ipak, zbog današnje vijesti dajem otkaz'', istaknuo je Brookman.

"OpenAI" je počeo kao neprofitna organizacija 2015. godine, a 2019. je restrukturirana i podržao je "Microsoft" koji je uložio milijarde dolara.

Prije tjedan dana pojavile su se informacije da "OpenAI", navodno, planira početi s prodajom akcija kompanije investitorima, čime bi tržišna vrijednost kompanije dostigla više od 80 milijardi dolara.

Kopirati
Drag cursor here to close