'Zakašnjela' recenzija :)

Recenzija: Vivo Y76

Riječ je o sasvim solidnom uređaju koji opravdava cijenu u svakom pogledu i želite li solidan uređaj koji će dugo trajati, svejedno je hoćete li kupiti Y76 ili njegovoga nasljednika – nećete se prevariti.
Sci-Tech / Tehnologija | 23. 08. 2022. u 12:35 Bljesak.info
Recenzija: Vivo Y76

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovog puta na testiranju imamo Vivo Y76 koji je objavljen ni manje ni više nego prošle godine. Zanimljivo, prošlog tjedna ovaj kineski proizvođač objavio je Vivo Y77 i sad se vi sigurno pitate u čemu je kvaka. Prihvatili smo se ovakve recenzije jer je ovo naš novi partner u tehnološkoj sekciji, a tek odnedavno Vivo uređaje možete pronaći u domaćim trgovinama, stoga nije loše predstaviti što oni rade.

Za one koji ne poznaju Vivo ime, riječ je o podbrandu tvrtke Oppo, dakle, nešto što je Honor za Huawei ili što su Redmi i Poco za Xiaomi. Sestrinske kompanije koje nerijetko razmjenjuju dizajn i tehnološka ili softverska rješenja. Za Vivo je, kao i za njihovu matičnu kompaniju, specifično da vode više računa o softverskom dotjerivanju uređaja, stoga nećete uvijek na njihovim uređajima vidjeti najnoviji hardver, ali ćete zato dobiti uređaj koji je prilično dotjeran 'unutra'.

Eto, sad kad smo i to razjasnili, što nam to nudi Y76?

Dizajn

Dizajn ovog uređaja je mladalački dopadljiv, ipak ne nešto što izlazi iz segmenta poslovnog. Naš testni uređaj tako ima dva upečatljiva 'oka' kamere i zanimljive je nježno plave nijanse koju oni zovu Cosmic Aurora (jeste, blago se presijava na suncu). U paketu je i prozirna maskica ukoliko želite zaštiti uređaj, ali taj odabir prepuštam vama, jer riječ je o uređaju plastične pozadine, što bi reklo da su ogrebotine na njemu očekivane, ali ni u kojem slučaju ne umanjuju dojam samog uređaja s vremenom. To je prava  mjera štednje, ako mene osobno pitate.

Kad već spominjem sadržaj prodajnog paketa, u kutiji ćete pronaći slušalice, za koje postoji 3,5mm jack na mobitelu, ali i punjač, i to ne bilo kakav, nego nepunih 45W sati snage pri naponu 11V, jednom rječju 'mrcina' (a punjač je mrcina i dimenzijama, nije galijum-nitrat, ali opet, osmišljena mjera štednje).

Hardver

Baterija nije pretjerano snažna, ali s obzirom da je punjač više nego respektabilan, u pola sata napunit ćete dvije trećine baterije, dakle, straha da ćete ostati izolirani od virtualnog društva nema.

Što se tiče unutrašnjosti, još jedna osmišljena štednja je MediaTek Dimensity 700 čipset, ali prije nego što zakukate kako nije SnapDragon, samo ću reći da to znači 7 nanometarski proces proizvodnje, i dolazi uz 8GB radne memorije te MaliG57 grafičkim čipom, dakle, nimalo za podcjenjivanje. Da nije riječ o bezveznom čipsetu, pokazuje i činjenica da se ovakav čipset ugrađuje i u male igraće konzole, znači sasvim sposobna mala zvjerka.

Foto: Bljesak.info / Recenzija: Vivo Y76
Foto: Bljesak.info / Recenzija: Vivo Y76
Foto: Bljesak.info / Recenzija: Vivo Y76
Foto: Bljesak.info / Recenzija: Vivo Y76

U svakodnevnom radu vidjet ćete da uopće nema zastajkivanja, bar ja nisam primijetio, sve su zadaće besprijekorno odrađene i nema nikakvog straha da ćete ostati bez nekog broja ili telefonske poruke zato što vam je telefon osrednji. Čak sam uspoređivao ovaj telefon sa svojim dvije godine starim flagship killerom i nisam primijetio da je sporiji ili lošiji od mog osobnog telefona. A jeftiniji jeste. I dan danas.

Kako već spomenuh, Vivo Y76 krase dva oka kamere, koja je posebno podešena za video snimanje. Već je iz kutije uključena žiroskopska elektronička stabilizacija koja djeluje sasvim uredno (pogledajte video osvrt). Što se slika tiče, samo ću reći da izbjegavate makro način rada, jer je neupotrebljiv. Na glavnoj 1x kameri kut je malo preširok za moj ukus, ali kako rekoh, kamera je podešena za snimanje upečatljivih videa. Što se tiče 2x kamere, mrvicu je preuska za uobičajeno slikanje, a nije kvalitetna kao glavna pa pretpostavljam da ćete je koristiti po dnevnom svjetlu.

Slično kao i Google, ovaj se mobitel uvelike oslanja na umjetnu inteligenciju, stoga ćete primijetiti kako se HDR način slikanja stalno iznova pali, kao i da kamera neprestano predlaže nekakve modove slikanja. Ali upotreba kamere za slikanje ili snimanje videa nimalo ne razočarava. Mada smo vidjeli bolje, viđali smo i daleko lošije. Kamera ovdje nije razlog za zaobilaženje uređaja.

Softver

Na ovaj dio neću previše trošiti riječi. Svi koji su ikada čuli za Oppo, znaju da je riječ o sasvim solidnom proizvođaču mobilnih telefona koji fokus stavlja na uglađenost. Isti slučaj je i sa Vivo Y76 mobitelom. Tijekom testiranja imali smo jedan update, a zanimljivost, budući da ja ne koristim usluge mobilnog interneta od BHTelekoma, Vivo Y76 je zaključio da je možda problem u postavkama pa se sam potrudio zatražiti nove podatke od operatera. Hvala mu, spremio sam postavke i nastavio koristiti uređaj kako sam koristio i ranije. Sorry, Sarajlije.

Od softvera još treba istaknuti razne gaming postavke koje dobro dođu i sve ostale od kineskih telefona očekivane postavke, digitalnu ravnotežu za zdravlje, sigurnosne stavke i slično. Što spomenuti na uređaju kad nema smiješnih bugova?! U tebe gledam, Xiaomi!

Konačno

Nema puno stvari koje bi vas mogle odbiti od ovog telefona, ima hibridni SIM-SD utor pa morate birati između druge SIM kartice ili dodatne memorije, ali opet, tu je 128GB što je većini sasvim dovoljno. Baterija nije brutalno velika, ali zbog toga je telefon lagan i tanak, a s druge strane, imate sasvim solidnu 'ciglu' punjača u prodajnom paketu. IPS ekran nije OLED, istina, ali IPS ekrani se dobro vide na suncu i ne požute s vremenom, meni osobno IPS nije minus, pogotovo ako ima brzo osvježavanje ekrana, kakvo Y76 ima.

Jedino što bi vas moglo staviti u dilemu je prodajna cijena koja se kreće oko 300Eura, plus-minus, ovisno o prodajnom paketu. Ukoliko znamo i da je Y77 već objavljen u Kini, pitate se treba li pričekati. Ne morate, riječ je o sasvim solidnom uređaju koji opravdava cijenu u svakom pogledu i želite li solidan uređaj koji će dugo trajati, svejedno je hoćete li kupiti Y76 ili njegovoga nasljednika – nećete se prevariti.

Kopirati
Drag cursor here to close