Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Sat koji je previše mogao

Sci-Tech / Tehnologija | 09. 02. 2022. u 14:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamislite one uređaje iz Zvjezdanih staza: trikoder, komunikator, fazer... Samsung Galaxy Watch 4 Classic je sve to u jednom, isključujući, na našu sreću, pucanje. No da utješim lovce, ne bih im preporučio da nose jedan ovakav uređaj u lov jer taman vi nanišanite plijen, a ono... stigne notifikacija s Facebooka, sat zavibrira i uplaši vaš nesuđeni trofej.

Ukratko, to vam je to, na prvi pogled neupadljivi pametni sat iz Samsunga, uokviren u prilično teško, ali zato kvalitetno metalno kućište i apsolutno neprimjetnu crnu silikonsku narukvicu. U tome se krije iznimno sposoban uređaj koji može doslovce sve što bi vam palo na um da pametni sat može. Pa ćemo se posvetiti nekim njegovim značajkama.

Mobitel ostavite u džepu

Ukoliko vas pozovu, ne morate vaditi mobitel iz džepa, na satu su i zvučnik i mikrofon. Nije moj omiljeni odabir za razgovor, ukoliko ste u tihom ambijentu, svi vas čuju, ukoliko ste u glasnom, druga strana ne čuje vas. No opcija je tu. Nije da ovo nemaju i drugi pametni satovi. Stoga idemo dalje.

Ukoliko vam dođe poruka, pročitat ćete je. Naravno da i drugi to imaju. Ali Samsung će vam dopustiti i da odgovorite na poruku ne vadeći mobitel iz džepa. Možete to učiniti pisanjem po ekranu, da, mislim da pokrete prstom, ili da tipkate na klasičnu alfanumeričku tipkovnicu sa 12 virtualnih tipki. I dalje, prilično naporno, ali u slučaju da ste oteti, možete poslati poruku za spas. Ne znam bolji primjer, oprostite.

Mogao bih ovako prilično dugo nabrajati što ovaj pametni sat, Samsung Galaxy Watch 4 Classic može, što mogu i drugi satovi. Primjerice, brojenje koraka, oksidaciju krvi, spavanje, vaš odlazak u teretanu, na trčanje, bicikliranje, dizanje utega, plivanje... Ali uvijek Samsung iznenadi novom mogućnosti koju drugi slični uređaji nemaju.

Tako primjerice, Samsungov pametni sat jako dobro prati kada šetate, a kada zabušavate u šetnji dok tračate sa susjedom, čak i ako napravite pokoji korak tijekom polaganog tračanja. Samsung zna kada hrčete noću, Samsung čak zna i koliko imate masnoće u organizmu, i to ne čini smiješnom procjenom na osnovi vaše kilaže i visine, ne, ovaj uređaj doslovce mjeri koliko masnoće imate u organizmu tako što kroz srednjak i prstenjak pušta lagani, bezazleni napon, toliko slabašan da ga nećete ni primijetiti, ali računa otpor i prilično znanstveno određuje vaše zdravstveno stanje i kondiciju. Vjerujem da ovaj uređaj može prepoznati kada ćete se razboljeti barem dva dana nego vi postanete svjesni prvih simptoma.

Doslovno, uvjeravam vas, sve što možete zamisliti da neki pametni sat radi, Samsung Galaxy Watch 4 Classic radi, i još nešto čega se niste dosjetili. No nije da je bez mana, istina.

Moramo malo nešto prigovarati

Teško je naći ozbiljnu zamjerku ovom uređaju jer ipak, uvjeren sam da je osim Apple Watcha ovo još jedan pretendent za najmoćniji pametni sat na tržištu. Dakle, sve o čemu ovdje pišem, uzmite s rezervom, jer nešto smo mu morali zamjeriti.

Dizajn je sasvim običan i neupadljiv. Mnogi će ga, opet, samo zbog toga i voljeti. S druge strane, ono što su svi primijetili je njegova težina. Ovaj pametni sat je barem za 50% teži od bilo kojeg konkurenta u klasi i u toj oblasti je najbliži klasičnim mehaničkim satovima. Ne znam da biste ga željeli nositi na ruci tijekom noći, ja sam pokušao jednu noć i ne znam bih li to ponavljao više, da nije bilo radi testiranja.

Foto: Bljesak.info / Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Činjenica je da ovaj pametni sat može više od bilo kojeg drugog android pametnog sata na tržištu, ali to nosi jednu ozbiljnu manu sa sobom. Imam sat kojem baterija može tri dana, imam i sat kojem baterija može tjedan dana, imam i sat kojem baterija... ono, baš može, redovito izgubim punjač. Samsung Galaxy Watch 4 Classic tu ima jedan mali problem. Sve te silne mogućnosti koje nudi ovaj uređaj, uzimaju danak maloj bateriji. Svake večeri sat morate staviti na punjač, nekad će ostati 15% baterije, nekad će ostati 35% baterije, ali budite sigurni da ga ujutro nećete moći ponijeti ako ga niste punili. Sat se, istina, može puniti i preko drugih Samsungovih uređaja, telefona i slično, ali tu je i jedan od osnovnih problema Samsungove poslovne politike. Ovaj sat nećete moći puniti nekim bežičnim punjačem kojeg imate kući. Jednostavno nećete, zaboravite to. Nisam uspio ni ja.

S druge strane, ukoliko već želite ovaj sat, za njega morate izdvojiti priličnu količinu novca, i onda ga ne mogu preporučiti ljudima koji već nemaju Samsung uređaje. Primjerice, Aplikaciju Galaxy Wear nemoguće je registrirati ako imate 'root' telefon, a vrlo je teško i ako imate uređaj koji nije Samsung smartphone. Meni je trebalo četiri sata pokušaja da konačno spojim Galaxy sat na jednu kvalitetnu kinesku marku telefona.

Kome preporučiti?

Opet, da ne završimo s negativnostima ovu recenziju, Samsung Galaxy Watch 4 Classic ima sve preporuke od mene, ukoliko već posjedujete Samsung pametni telefon i spremni ste izdvojiti 300-tinjak Eura za njega. Tada ćete imati zaokružen uređaj koji vas nikada neće razočarati dok god mu je baterija pristojno dopunjena.

Foto: Bljesak.info / Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Svima ostalima preporučujem dozu opreza. Kineski pametni satovi su mnogo fleksibilniji kada su u pitanju iOS ili Android uređaji.

I na kraju, jedna zanimljivost za kraj. Ukoliko ste baš pedantna osoba i patite od umazanih ekrana pametnih uređaja, otkrit ću vam jedan savršeni detalj: Samsung Galaxy Watch 4 Classic ima četiri tipke i kotačić kao na sportskim satovima nogometnih sudaca, stoga vaš sat nikada neće imati umrljano i ulijepljeno, prljavo staklo. Ne znam, meni je ovo najbolji detalj na njemu, zbog toga bih mu oprostio i cijenu i ovisnost o punjaču.

Osnovne informacije o Samsung Galaxy Watch 4 Classic

Mreža: GPS, Bluetooth, WiFi, NFC
Dimenzije: 45,5mm sat, 20mm narukvica (cca 50g ukupno)
Ekran: 1,4inch, 450x450 rezolucija
OS: Android Wear OS
Hardware: Exynos W920 dvojezgreni, grafički čip Mali G-68
Baterija: 360mAh Li-Ion (bežično punjenje)
Ostalo: mikrofon, zvučnik, akcelerometar, žiroskop, mjerač otkucaja srca, barometar, prepoznavanje jezika (za diktiranje poruka, nema južnoslavenske jezike)

Kopirati
Drag cursor here to close