Povezani na svoj način

Tehnološki pogled na korištenje Interneta među bh. građanima

Mobilnost vs. stabilnost: Analiza tehnoloških odabira u korištenju Interneta u Bosni i Hercegovini tijekom 2023. godine
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 01. 2024. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 2023. godini, RAK NetTest sistem pružio je dubok uvid u kvalitetu usluge širokopojasnog pristupa internetu putem opsežnih mjerenja u fiksnim, WLAN (bežičnim lokalnim mrežama) i mobilnim mrežama.

Kroz ukupno 11219 mjerenja, analizirani su različiti aspekti performansi kako bi se stekao potpuni pregled stanja krajnjih korisnika.

Jedan od značajnih rezultata ovog istraživanja pokazuje da je 3 % korisnika u 2023. godini još uvijek koristilo 2G pristup, ukazujući na postojanje korisnika koji se oslanjaju na starije generacije mobilnih mreža.

Slijedi 4G s 19 % korisnika, što ukazuje na široku rasprostranjenost naprednijih mobilnih tehnologija među korisnicima. Zanimljivo je da 3G pristup zadržava 4 % korisnika, pokazujući da postoje područja gdje su starije generacije mobilnih mreža još uvijek relevantne.

Bežična lokalna mreža (WLAN) igrala je značajnu ulogu u širokopojasnom pristupu, s 27 % korisnika koji su preferirali tu opciju. Ovo svjedoči o sveprisutnosti bežičnih tehnologija i potrebi za fleksibilnim pristupom internetu.

S druge strane, LAN povezivost i dalje ostaje iznimno popularna, s najviše 47 % ispitanika koji su preferirali fiksnu povezivost. To ukazuje na važnost stabilnosti i pouzdanosti koje pruža fiksna širokopojasna veza, posebno u domaćinstvima i poslovnim okruženjima.

Ova analiza pruža korisne uvide u trendove i preferencije krajnjih korisnika u vezi s širokopojasnim pristupom internetu, ističući raznolikost pristupa i potrebu za raznolikim tehnološkim rješenjima kako bi se zadovoljile različite potrebe potrošača.

S obzirom na dinamično okruženje digitalnih komunikacija, očekuje se da će daljnja istraživanja nastaviti pratiti evoluciju ovih trendova i prilagoditi se tehnološkim inovacijama.

Kopirati
Drag cursor here to close