Kompromis

Apple izbacuje sa satova funkciju mjerenja zasićenosti krvi kisikom

Apple Watch serije 9 i Ultra 2 u SAD-u će se vjerojatno ubuduće morati prodavati bez jedne od novih funkcija, mjerenja zasićenosti krvi kisikom, budući da im tehnologiju za to osporava konkurent.
Sci-Tech / Tehnologija | 17. 01. 2024. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još uvijek nije razriješena pravna dilema oko toga smije li Apple u SAD-u prodavati svoje pametne satove s funkcijom mjerenja zasićenosti krvi kisikom.

Podsjetimo, usred protekle blagdanske sezone prodaja Apple Watcha serije 9 i modela Apple Watch Ultra 2 bila je suspendirana uslijed patentnog spora s medicinsko-tehnološkom kompanijom Masimo.

Zbog toga je Apple bio primoran nakratko povući sporne modele iz ponude, a do razrješenja žalbe ipak im je naknadno privremeno bilo dozvoljeno prodavati pametne satove tih modela.

Istodobno se doznalo da njihovi stručnjaci pokušavaju softverskom zakrpom zaobići tehnologiju, za koju Masimo tvrdi da je dio njihovog patentom zaštićenog intelektualnog vlasništva, dok su s druge strane dolazile poruke o tome da se samo hardverskim redizajnom satova može izbjeći kršenje patenata, javlja Bug.

Satovi bez pulsne oksimetrije

Ovoga tjedna slučaj se ipak počeo raspetljavati pred prizivnim sudom. Do suca je, naime, stigao dopis iz tvrtki Masimo Corporation i Cercacor Laboratories, u kojem kažu da će pristati na kompromis – ako Apple iz najnovije linije svojih satova ukloni aplikaciju za mjerenje zasićenosti krvi kisikom (Blood Oxygen), oni će pristati na to da im se daljnja prodaja omogući.

Appleov će "redizajn" satova tako okljaštriti modele serije 9 i Ultra 2 za pulsnu oksimetriju, tehnologiju kojom se mjeri razina kisika u krvi, a na koju intelektualno vlasništvo polaže kompanija Masimo. Na sve trebaju još pristati i sud i američka federalna Komisija za međunarodnu trgovinu (ITC).

Modeli s uklonjenom spornom funkcijom navodno su već distribuirani po Appleovim trgovinama, ali ih se ne prodaje sve do konačne odluke nadležnih. Do tada, kupci i dalje mogu od Applea, u trgovinama i putem webshopa, naručiti najnovije modele satova sa svim funkcijama.

Neće utjecati na postojeće modele

Izbacivanje aplikacije Blood Oxygen iz novih satova ne bi smjelo utjecati na postojeće modele, odnosno kupcima koji su ranije kupili satove s ovom funkcijom ona vjerojatno neće biti ukinuta.

Prihvate li sve strane navedeni kompromis, Appleovi pametni satovi bez sustava mjerenja kisika u krvi prodavat će se samo u SAD-u, dok će ih se u ostatku svijeta moći nabaviti kao i do sada.

Službena reakcija iz Masima je pozitivna: "Appleova tvrdnja da njihov redizajnirani sat ne sadrži pulsnu oksimetriju pozitivan je korak prema odgovornosti.

Posebno je važno da jedna od najvećih i najmoćnijih svjetskih kompanija poštuje prava intelektualnog vlasništva manjih tvrtki", poručili su putem glasnogovornika za Engadget.

Kopirati
Drag cursor here to close