Dodatna zaštita

Sumnjive datoteke Office će moći otvoriti u sigurnoj enklavi

Korisnici paketa Microsoft 365 od sada mogu uključiti dodatnu zaštitu koja će im omogućiti sigurno otvaranje potencijalno opasnih datoteka unutar posebnog okruženja Application Guard.
Sci-Tech / Tehnologija | 27. 08. 2020. u 08:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Microsoft je objavio kako je javnosti dostupna prva javna verzija (public preview) njihovog novog dodatka za uredski paket aplikacija Office 365, odnedavno preimenovanoga u Microsoft 365, i to onog koji povećava razinu sigurnosti sustava.

Dodatak naziva Application Guard, ili punim imenom Microsoft Defender Application Guard for Office, u privatnoj je beti bio od veljače, a sada ga se može instalirati i pokrenuti prema ovdje dostupnim uputama.

Ovaj zaštitni dodatak za Office prepoznaje kada korisnik želi otvoriti kakav dokument s Interneta i drugih potencijalno nesigurnih lokacija, a koji bi mogao sadržavati viruse, crve, ransomware ili neki sličan malware koji bi mogao značajno ugroziti sigurnost računala i podataka na njemu, javlja Bug.

Tada se Application Guard aktivira i unutar vlastite sigurne enklave otvara taj dokument, ne dozvoljavajući njegovim eventualnim zloćudnim dijelovima pristup ostatku uređaja.

Na taj način se dokumenti mogu potpuno sigurno otvoriti, pročitati, uređivati, ispisivati i pohranjivati, a sve bez mogućnosti da se putem njih pokupi kakva zlonamjerna "zaraza".

Application Guard for Office uskoro bi trebao biti dostupan i široj javnosti u obliku redovne nadogradnje Windowsa 10 (za sada, kažu, samo u Enterprise inačici), donoseći tako novu razinu sigurnosti u velike poslovne subjekte – za koje znamo da su česta meta ciljanih phishing i ransomware napada.

Kopirati
Drag cursor here to close