Ambiciozan projekt

SpaceX bi već u svibnju mogao ponovo lansirati Starship

Unatoč izazovima, Starship će uskoro biti spreman za nove avanture u svemiru.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 03. 2024. u 10:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SpaceX ne posustaje u svojem brzom tempu kada je riječ o Starshipu, ambicioznoj raketi koja obara rekorde kao najveća i najmoćnija u povijesti.

Planira se ponovno lansiranje ovog kolosalnog čudovišta u svibnju, što će biti četvrto lansiranje ove letjelice nakon nedavnog uspjeha treće misije.

Vijest o planiranom lansiranju objavljena je na konferenciji Satellite 2024. održanoj 18. svibnja, gdje je direktorica i predsjednica SpaceX-a, Gwynne Shotwell, istaknula da se trenutno analiziraju podaci prikupljeni tijekom treće misije.

Unatoč izazovima, Starship će uskoro biti spreman za nove avanture u svemiru.

S obzirom na obilje podataka prikupljenih tijekom trećeg lansiranja, četvrto se lansiranje ne suočava s istim pritiscima i ciljevima kao prethodno.

Prve dvije misije Starshipa završile su eksplozijama, dok je treća, iako se gornja faza zapalila pri povratku u atmosferu, ipak bila uspješna jer su Super Heavy booster i gornja faza funkcionirali kako je planirano.

Sada je ključno za SpaceX osigurati da Starship preživi povratak u atmosferu bez ozbiljnih oštećenja. Shotwell je izrazila nadu da će novo lansiranje biti izvedeno za šest tjedana, što bi značilo početak svibnja.

Naravno, SpaceX će nastaviti rješavati izazove identificirane tijekom trećeg lansiranja, kako bi Starship bio potpuno operativan u roku od nekoliko mjeseci.

Ova raketa nosi veliku misiju - omogućiti putovanje ljudi na druge planete, uključujući Mars. Starship je ključni element programa Artemis američke svemirske agencije NASA-e, koji planira vratiti ljude na Mjesec po prvi put od misija Apollo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Kopirati
Drag cursor here to close