Zaštita osobnih podataka

UN usvojio prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji

Opća skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u četvrtak prvu globalnu rezoluciju o umjetnoj inteligenciji kako bi potaknula zaštitu osobnih podataka, nadzor AI-a i zaštitu ljudskih prava, rekli su američki dužnosnici.
Sci-Tech / Tehnologija | 22. 03. 2024. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predložena rezolucija, koju su Sjedinjene Američke Države pokrenule uz potporu 122 drugih zemalja, prošla je kroz tro-mjesečne pregovore prije predstojećeg usvajanja, istaknuli su dužnosnici na nedavnom brifingu za novinare.

U doba brze promjene tehnologije, nalazimo se na valovima nesigurnosti, što naglašava važnost vođenja putem naših vrijednosti, naglasio je visoki dužnosnik američke administracije, opisujući ovu rezoluciju kao prvi globalni dokument koji uistinu reflektira konsenzus o umjetnoj inteligenciji.

Ova rezolucija je samo jedna od mnogih inicijativa koje vlade diljem svijeta poduzimaju kako bi oblikovale razvoj umjetne inteligencije, s ciljem suzbijanja straha od njezine zloupotrebe za destabilizaciju demokratskih procesa, prijevare ili gubitka radnih mjesta.

U rezoluciji se ističe da neodgovarajući ili zlonamjerni dizajn, razvoj, implementacija i korištenje sustava umjetne inteligencije predstavljaju ozbiljne rizike koji mogu ugroziti zaštitu, promicanje i uživanje ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Na pitanje o eventualnom otporu Rusije ili Kine, koje su također podržale rezoluciju, dužnosnici su priznali da su pregovori bili popraćeni "živahnom raspravom".

Unatoč potencijalnim nesuglasicama, aktivno smo surađivali s Kinom, Rusijom, Kubom i drugim zemljama koje često ne dijele naše stavove, istaknuli su dužnosnici.

Jedan od dužnosnika, koji je želio ostati anoniman, izjavio je da vjeruje kako rezolucija uspostavlja nužnu ravnotežu između promicanja razvoja umjetne inteligencije i nastavka zaštite ljudskih prava.

Kopirati
Drag cursor here to close