Nulti prioritet

Širokopojasni internet u svim školama BiH je ''izgradnja autoceste budućnosti''

Istovremeno imamo osnova biti optimisti jer je IT industrija trenutno jedna od najbrže rastućih u Bosni i Hercegovini
Sci-Tech / Tehnologija | 28. 08. 2023. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina ima kapacitete napraviti bum u digitalnoj transformaciji u godinama koje su pred nama'', poručio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto obraćajući se na ministarskom sastanku 'Digitalna transformacija u regiji zapadnog Balkana' koji se održava pod okriljem Bledskog strateškog foruma.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina u značajnom zaostatku za zemljama Europske unije kada je riječ o procesu digitalizacije i digitalne transformacije.

''Istovremeno imamo osnova biti optimisti jer je IT industrija trenutno jedna od najbrže rastućih u Bosni i Hercegovini, a to je ujedno i najveći kapital naše zemlje koji treba biti iskorišten te zajedničkim djelovanjem dovesti do digitalne transformacije u interesu svih građana'', navodi Forto u priopćenju.

  Foto: PR/ Na ministarskom sastanku

Usvajanje strateških dokumenata kao što je Strategija širokopojasnog pristupa internetu, usklađivanje zakonodavstva o elektronskom potpisu u BiH sa EU direktivama, pristupanje europskim projektima digitalizacije kao što je Digital Europe, samo su dio aktivnosti na kojima Ministarstvo intenzivno radi i koje će ishoditi značajna sredstva EU kao i ulaganja u digitalnu infrastrukturu.

To je, smatra, preduvjet digitalne transformacije i pokretanja e-servisa koji će mnoge procese učiniti jednostavnijim ali i finansijski povoljnijim za naše građane.

''Nulti prioritet je osigurati širokopojasni internet u svim školama u Bosni i Hercegovini, jer to je kao izgradnja autoceste budućnosti'', zaključio je Edin Forto.

Kopirati
Drag cursor here to close