Istraživanje

Selfiji izazivaju narcizam

Rezultati opsežne studije poznatog britanskog sveučilišta su pokazali da stalno postavljanje selfija na društvene mreže može uzrokovati narcisoidno ponašanje.
Sci-Tech / Tehnologija | 18. 11. 2018. u 14:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Istraživanje Univerziteta Swansea pokazalo je da selfiji izazivaju narcizam, prenosi agencija Anadolija.

Rezultati opsežne studije poznatog britanskog sveučilišta su pokazali da stalno postavljanje selfija na društvene mreže može uzrokovati narcisoidno ponašanje.

Naime, istraživanje je pokazalo da je kod osoba, koje su više puta objavljivale fotografije i video snimke na internetu, zabilježen porast narcistoidnih osobina za 25 posto.

Istraživači s Fakulteta psihologije tijekom četiri mjeseca su pratili aktivnosti 74 osobe na poznatim društvenim mrežama.

Lauren Harries, televizijska zvijezda iz Cardiffa, istaknula je da ima potrebu za selfijima kako bi na društvenim mrežama svojim pratiteljima pokazala svoj novi izgled, slažući se da selfiji ljude mogu učiniti narcisoidnijima.

"Postavila sam na mreže baš mnogo fotografija tijekom posljednjih godina, ja sam perfekcionist", rekla je Harries.

Narcisoidni poremećaj osobnosti karakterizira uvećano osjećanje samouvažavanja i jedinstvenosti (zaljubljenost u samog sebe). Vrijednost vlastite osobnosti se nerealno naglašava uz izraženu egocentričnost. Često fantaziraju o neograničenom uspjehu, velikim sposobnostima, superiornosti, ljepoti, inteligenciji, velikoj moći ili idealiziranoj ljubavi. Cilj i funkcija ovih fantazija je da popuni i zamijeni realnost kao i ambicije koje se ne mogu ostvariti.

Megan Dew (20), britanski model, izjavila je da selfiji, iako služe za iskazivanje pretjeranog ponosa, mogu pomoći ljudima da više vjeruju u vlastito tijelo.

Charlee Thomas (24), blogerica iz Swanseaja, istaknula je da selfiji također pomažu ljudima da se izbore sa usamljenošću i pronađu prijatelje na društvenoj mreži.

Profesor Phil Reed, vođa projekta, izjavio je da ova studija može poslužiti i za prevenciju nastanka narcisoidnih poremećaja kod ljudi.

"Do ove studije nije bilo poznato da li narcisoidni ljudi stavljaju fotografije na društvene mreže i da li je korištenje takvih platformi povezano s kasnijim rastom narcizma. Rezultati ovog istraživanja sugeriraju da su obje pojave prisutne, ali pokazuju i da postavljanje selfija na društvene mreže zaista može dovesti do povećanog narcizma", istakao je Reed.

U istraživanju su sudjelovale osobe starosne dobi od 18 do 34 godina, a postavljena su im pitanja o njihovoj percepciji o vlastitoj osobnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close