'Mračno doba'

Rusija nakon Facebooka i Twittera zabranila i YouTube

Agencija TASS je u petak objavila da je Roskomnadzor ograničila pristup društvenim mrežama.
Sci-Tech / Tehnologija | 05. 03. 2022. u 11:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kako javlja BBC News, nakon što je u petak navečer Rusija zabranila pristup Facebooku i Twitteru sa svog teritorija, sad je zabranila i pristup YouTubeu.

Meta, kompanija koja posjeduje Facebook, objavila je da su Instagram i WhatsApp i dalje dostupni u Rusiji.

YouTube, Twitter i Facebook su među najpopularnijim društvenim mrežama i servisima u Rusiji.

Facebook se nije još oglasio.

Podsjetimo, Twitter, Google, YouTube i TikTok također su objavili da će blokirati pristup RT-u i Sputnjiku na svojim platformama unutar EU-a.

Putin potpisao zakon, tko nazove rat ratom ide u zatvor

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji predviđa kazne zatvora za širenje "lažnih vijesti" o vojsci, javlja AFP.

Predviđene su kazne do 15 godina zatvora.

Nacrt zakona predložio je ranije danas gornji dom ruskoga parlamenta. Putin je također uveo zakon prema kojemu bi oni koji su pozivali na sankcije protiv Rusije morali kazneno odgovarati, prenosi TASS.

Donji dom ruskog parlamenta izglasao je zakon po kojem je predviđena zatvorska kazna do 15 godina za širenje, kako kaže, "lažnih" informacija o oružanim snagama, koji su ruski zakonodavci usvojili zajedno sa zakonom po kojemu je širenje 'lažnih' informacija ili javnih poziva na sankcije protiv Rusije kazneno djelo.

"Vode li laži do ozbiljnih posljedica, prijeti zatvor do 15 godina", objavio je donji dom parlamenta, Duma, u priopćenju.

Kako je na Twitteru pojasnio Aleksej Kovaljov, urednik Meduze (jednog od rijetkih preostalih ruskih neovisnih medija, op.a.), pod "lažnim vijestima" podrazumijeva se svaka vijest o vojsci ili ratu koju nije distribuiralo rusko ministarstvo obrane, odnosno svaki medijski sadržaj u kojem se Putinova "specijalna operacija" naziva pravim imenom - ratom.

"Da, od sada doslovno u Rusiji ne smijete, pod prijetnjom ekstremne kazne, ruski rat u Ukrajini nazvati ratom", pojasnio je Kovaljov.

Kopirati
Drag cursor here to close