Baterije su psjetljive

Punite mobitel cijelu noć? Razmislite još jednom

Većina telefona dizajnirana je da prihvati električnu energiju što je brže moguće kako bi se smanjilo vrijeme punjenja, ali kako struja brzo teče s jedne strane baterije na drugu, to negativno utječe na bateriju što, dugoročno gledano, može skratiti
Sci-Tech / Tehnologija | 14. 04. 2018. u 08:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Litij-ionske baterije su osjetljive na brzi protok struje i što ih duže punite, veću im štetu dugoročno nanosite. Srećom, ipak nešto možete učiniti kako biste produljili vijek baterije.

Ako vaš pametni telefon provodi cijeli dan u vašoj ruci snimajući fotografije i glasovne poruke, surfajući internetom ili u pogonu uz neku zanimljivu igricu, možda njegov životni vijek bude kraći nego se nadate. Prema The New York Timesu, ova bi vas navika mogla vrlo brzo natjerati da kupite novi uređaj.

Ako posjedujete pametni telefon, velika je mogućnost da ga napaja litij-ionska baterija. Većina telefona dizajnirana je da prihvati električnu energiju što je brže moguće kako bi se smanjilo vrijeme punjenja, ali kako struja brzo teče s jedne strane baterije na drugu, to negativno utječe na bateriju što, dugoročno gledano, može skratiti njen životni vijek, piše Tportal.

Začudo, takozvano prekomjerno punjenje, odnosno punjenje baterije nekoliko sati duže od potrebnog, nije nešto što joj šteti, kako većina ljudi smatra. Pametni telefoni znaju kada su postigli puni kapacitet i imaju posebne ugrađene čipove koji ih sprječavaju da apsorbiraju bilo kakav višak energije.

Čak 44 posto vlasnika pametnih telefona često mijenjaju svoje uređaje i vjerojatno nemaju telefon dovoljno dugo da vide učinke čestih punjenja. No vlasnici koji žele svoje ljubimce zadržati što je duže moguće to mogu učiniti jednostavnom promjenom punjača.

Hatsi Zeine, vlasnik tvrtke Ossia koja se bavi bežičnom tehnologijom preporučuje punjenje manje snažnim punjačem, primjerice punjenje iPad Pro uređaja s iPhone punjačem i držanje baterije na temperaturi od oko 15 do 22 stupnja.

Kopirati
Drag cursor here to close